LOH 2020: Kristina Cimanovská bude môcť opustiť Tokio vďaka Poliakom

NETKY.SK • 2 August 2021, 14:55 • 2 min
LOH 2020: Kristina Cimanovská bude môcť opustiť Tokio vďaka Poliakom

TOKIO - Bieloruská šprintérka Kristina Cimanovská plánuje požiadať o azyl v Poľsku. V pondelok to potvrdila skupina aktivistov brániaca práva 24-ročnej športovkyne.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia bieloruskej výpravy na olympijských hrách v Tokiu stiahli zo súťaží šprintérku Kristinu Cimanovskú a proti jej vôli ju chceli deportovať domov do Bieloruska.

 

Bieloruskú šprintérku chce Lukašenkov režim donútiť k návratu do vlasti. Na letisku ju chránia japonskí policajti!


Atlétka sa v Tokiu mala predstaviť v behoch na 200 m a v štafete na 4 x 400 m. Ako uviedol národný olympijský výbor, Cimanovskú sa rozhodli stiahnuť z OH na základe odporúčaní lekárov týkajúcich sa jej emocionálneho a psychického stavu. Podľa zahraničných médií sa Cimanovská pohádala s reprezentačným trénerom, ktorý ju bez jej vedomia nahlásil do spomenutej štafety na 4 x 400 m, čo sa športovkyni nepáčilo.

Návratu do Bieloruska sa údajne bránila, pretože sa bála, že by ju po príchode do vlasti poslali do pracovného tábora. Prostredníctvom videa na sociálnych sieťach uviedla, že na ňu predstavitelia bieloruského tímu tlačili a pod nátlakom sa ju snažili dostať z Japonska, preto sa rozhodla obrátiť na Medzinárodný olympijský výbor (MOV).

 

 

Na tokijskom medzinárodnom letisku Haneda sa jej podarilo privolať japonskú políciu a vďaka nim napokon nenastúpila na let do Istanbulu. Ako uviedla japonská vláda, momentálne sa nachádza na bezpečnom mieste.

 

Režimom prenasledovanej bieloruskej olympioničke pomáha Česko. Chce jej ponúknuť medzinárodnú ochranu!


Poliaci medzičasom informovali, že Cimanovskej udelili humanitárne vízum a od pondelkového rána sa športovkyňa nachádza na poľskom veľvyslanectve v Tokiu. Skupina aktivistov poznamenala, že jej kúpila letenku do Varšavy na 4. augusta.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona