LOH 2020: Bieloruskí športovci sa nechcú vrátiť do vlasti! Dvaja ich tréneri už prišli o akreditáciu!

NETKY.SK • 6 August 2021, 17:53 • 2 min
LOH 2020: Bieloruskí športovci sa nechcú vrátiť do vlasti! Dvaja ich tréneri už prišli o akreditáciu!

TOKIO - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) s okamžitou platnosťou zrušil akreditáciu pred dvojicu bieloruských trénerov Artura Šimaka a Jurija Majseviča, ktorí sú zapletení do pokusu o nútený návrat šprintérky Kristiny Cimanovskej z OH v Tokiu späť do Bieloruska.

slovakia

left justify in out

Športovkyni sa v nedeľu podarilo na tokijskom letisku zalarmovať políciu, ktorá zabránila jej odletu cez Istanbul do Minska. Cimanovská v stredu na základe humanitárneho víza odcestovala do poľskej Varšavy s prestupom vo Viedni.

 

Bieloruská šprintérka Cimanovská opustila Tokio, pred Lukašenkom utiekla do Poľska!


"Dvojicu trénerov sme požiadali o okamžité opustenie z olympijskej dediny, a tak aj spravili," uvádza sa v stanovisku MOV, podľa ktorého ide o preventívne opatrenie v súvislosti s vyšetrovaním celého prípadu okolo Cimanovskej. "Tento krok sme spravili aj v záujme športovcov," dodal MOV.

 

Výbor tiež informoval, že obaja tréneri dostanú príležitosť vyjadriť sa k situácii počas disciplinárneho konania. Podľa agentúry AP nie je známe, či dvojica mužov teraz zostane v Japonsku alebo sa vráti do Bieloruska.


Bieloruská šprintérka sa na OH do Tokia kvalifikovala na stovke aj dvojstovke. Na 100 m výkonom 11,47 s obsadila konečnú 38. priečku, na dvojnásobnej vzdialenosti sa však už nepredstavila.

 

Bieloruska Cimanovská nemôže štartovať pod piatimi kruhmi, zamietol jej to arbitrážny súd

 

Vedenie bieloruskej výpravy totiž na sociálnej sieti podrobila kritike za to, že ju bez konzultácie a vedomia prihlásili ako členku štafety na 4x400 m. Bielorusi ju vzápätí odhlásili z ďalšieho diania v Tokiu a oznámili jej, aby si zbalila kufre a ešte v nedeľu 1. augusta odcestovala domov. Sprievod na letisko jej robili dvaja členovia výpravy – Šimak a Majsevič.

img

Pomocnú ruku šprintérke ponúkli viaceré krajiny, napokon využila udelenie humanitárneho víza od Poliakov. Cimanovská verí, že čoskoro bude môcť pokračovať v atletickej kariére. Dúfa tiež, že olympijské hry v Tokiu neboli jej posledné v kariére. Doplnila, že do Bieloruska by sa rada vrátila, ale stane sa tak až vtedy, keď to bude pre ňu bezpečné.

 

Poľsko sa stalo útočiskom množstva aktivistov z Bieloruska, aby sa vyhli represiám zo strany autoritárskeho režimu Alexandra Lukašenka. Ten podľa oficiálnych výsledkov z leta 2020 opäť vyhral prezidentské voľby, no miestna opozícia aj mnohé krajiny tieto výsledky považujú za zmanipulované. Po minulom lete sa v krajine strhla vlna protestov, ktorá mala za následok približne 35-tisíc zatknutých osôb a tisíce zbitých demonštrantov.

 

Medzinárodný tím preverí brutalitu a porušovanie ľudských práv v Bielorusku, zapojilo sa aj Slovensko

Cimanovská síce kritizovala predstaviteľov bieloruskej výpravy na OH a nie vládu, no do februára 2021 bol šéfom Bieloruského olympijského výboru sám Alexander Lukašenko, agendu potom odovzdal svojmu synovi. 
 

Bieloruská šprintérka však nie je jediná, ktorá sa nechce vrátiť naspäť do svojej vlasti. V Tokiu sa k nej pridaliďalší olympionici – sedembojárka Jana Maximová  s manželom desaťbojárom Andrejom Kravčenkom. Manželský pár sa už v Tokiu nenachádza. Trávia spoločné chvíle so svojím synom v Nemecku. 

 

 

"Po dlhom zvažovaní pre a proti sme sa napokon rozhodli nevrátiť sa do Bieloruska. Bohužiaľ sa nachádzame aktuálne v pozícii, kedy môžeme stratiť nielen slobodu ale aj život. Tu v Nemecku môžeme bojovať za slobodu priateľov, príbuzných a všetkých ľudí v Bielorusku", vyjadrila sa prostredníctvom Instagramu Jana Maximová. 

 

Atlétka okrem iného uverejnila na svojom účte aj fotku, kde je zhalená len do bieločervenej vlajky ako symbolu pre podporu nezávislého ľudu Bieloruska.  

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona