Lodi Akademik Šokaľskij sa podarilo vyslobodiť z ľadu

NETKY.SK • 7 Január 2014, 12:23 • 2 min
Lodi Akademik Šokaľskij sa podarilo vyslobodiť z ľadu

MOSKVA - Ruská výskumná loď Akademik Šokaľskij sa bez cudzej pomoci vyslobodila z ľadového zajatia a v súčasnosti sa pohybuje smerom na sever. Informovala o tom ruská agentúra Itar TASS s odvolaním sa na vyjadrenia kapitána ruskej posádky lode Igora Kiseljova.

slovakia

left justify in out

"Smer vetra sa zmenil na západný, čo viedlo k vytvoreniu praskliny v ľade. Dostali sme sa do nej a pomaly sa pohybujeme na sever," spresnil Kiseljov.

Čínsky ľadoborec Snežný drak, ktorý pomohol s evakuáciou 52 pasažierov z ruskej výskumnej lode, sa v piatok sám dostal do problémov. Takisto uviazol v ľade, čo skomplikovalo záchrannú operáciu.

Akademik Šokaľskij uviazol v hrubom ľade 24. decembra približne 100 námorných míľ východne od francúzskej základne Dumont d'Urville, nachádzajúcej sa južne od austrálskeho štátu Tasmánia. Loď s 22 členmi posádky a 52 pasažiermi vyplávala 28. novembra z Nového Zélandu. Vydala sa po stopách antarktickej expedície austrálskeho výskumníka Douglasa Mawsona z rokov 1911-13.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies