Lode čínskeho námorníctva prenikli do japonských vôd pri sporných ostrovoch

NETKY.SK • 14 September 2012, 07:08 • 2 min
Lode čínskeho námorníctva prenikli do japonských vôd pri sporných ostrovoch

Lode čínskeho námorníctva prenikli do japonských vôd pri sporných ostrovoch - Politika Šesť lodí čínskeho námorníctva preniklo dnes do japonských teritoriálnych vôd pri ostrovoch, na ktoré si robia nárok Tokio i Peking. Informovala o tom dnes agentúra Reu

slovakia

left justify in out

img

Šesť lodí čínskeho námorníctva preniklo dnes do japonských teritoriálnych vôd pri ostrovoch, na ktoré si robia nárok Tokio i Peking. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na japonskú pobrežnú hliadku.
      Japonské úrady uviedli, že nariadili čínskym lodiam, aby odplávali z japonských územných vôd, pričom to dodržali len dve čínske plavidlá. Nebolo pri tom použité násilie, tvrdia Japonci.
      Ide o najnovší incident v spore o ostrovy vo Východočínskom mori, ktoré sú dlhodobo zdrojom napätia v regióne. V japončine sa nazývajú Senkaku a v čínštine Tiao-jü. Nárokuje si na ne Japonsko, Čína i Taiwan.
      Napätie vypuklo v apríli, keď nacionalistický guvernér Tokia Šintaró Išihara predstavil zámer mesta ostrovy odkúpiť, aby to nemohla urobiť tretia strana, napríklad Čína. Podľa medializovaných informácií japonská vláda minulý týždeň súhlasila s odkúpením troch z piatich hlavných ostrovov za 20,6 milióna eur.
      Japonsko minulý mesiac zatklo skupinu čínskych aktivistov, ktorí sa doplavili na ostrov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies