Loď amerického námorníctva zachránila 128 migrantov

NETKY.SK • 17 Október 2013, 18:31 • 2 min
Loď amerického námorníctva zachránila 128 migrantov

RÍM - Americká vojnová loď San Antonio na žiadosť Malty zachránila v Stredomorí 128 migrantov, ktorých nafukovací čln sa mohol v rozbúrených vodách potopiť. Tlačovú agentúru AFP o tom vo štvrtok informoval nemenovaný predstaviteľ námorných síl USA v Taliansku.

slovakia

left justify in out

Američanov podľa neho požiadali o pomoc ešte v stredu, keď migrantov na mori spozorovala posádka jedného z maltských vojenských lietadiel. Pasažiermi člna boli muži vo veku 20 až 30 rokov, ktorým na palube San Antonia poskytli "jedlo, vodu, zdravotnú starostlivosť a dočasné prístrešie".

"Raft sa zmietal vo vetre a vlnobití a my sme očakávali, že vlnobitie cez noc zosilnie. Ak by sme ich nechali na mori, boli byť už teraz pravdepodobne vo vode," povedal zdroj AFP. Armáda Malty vydala vyhlásenie, podľa ktorého migrantov zachránili okolo 75 námorných míľ (139 kilomtetrov) juhozápadne od maltského pobrežia. Muži, ktorých mali dopraviť na Maltu hliadkovacími člnmi, údajne pochádzajú zo Somálska.

Pokusy migrantov z Afriky doplaviť sa k európskym brehom na nevhodne vybavených plavidlách sa často končí tragicky, pričom len od začiatku októbra sa takto utopilo vyše 400 ľudí. Taliansko zareagovalo sprísnením námorných hliadok ako aj zvýšením nátlaku na Európsku úniu, aby pomohla problém riešiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies