Lockdown počas Vianoc? Lengvarský nič nevylučuje!

NETKY.SK • 4 November 2021, 10:10 • 2 min
Lockdown počas Vianoc? Lengvarský nič nevylučuje!

BRATISLAVA – Scenár z minulého roka, kedy bol počas vianočných sviatkov vyhlásený celoštátny lockdown, sa môže zopakovať.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský po včerajšom rokovaní vlády pripustil, že počas vianočných sviatkov by vláda mohla vyhlásiť celoštátny lockdown. Pre rýchlo sa šíriaci   

delta variant koronavírusuprudký nárast infikovaných ako aj hospitalizovaných, by sa tak mohol zopakovať scenár z minulého roka. Domácnosti si museli vytvoriť svoje “bubliny“vyvarovať sa rodinných návštev.

 

Aktuálne je však situácia o niečo priaznivejšia vďaka prístupu k vakcínam, avšak pre nízky záujem ľudí stále ako krajina nedosahujeme ani len minimálnu úroveň zaočkovanosti populácie. Tá sa pohybuje na úrovni 65 percent. Na Slovensku sa podarilo zaočkovať len niečo vyše 41 percent obyvateľstva.

 

Súvisiaci článok: Profesor Krčméry očakáva štvrtú vlnu pandémie už začiatkom nového roka!

 

Pandemická situácia je aktuálne najkritickejšia na východe krajiny. Od pondelka bude v čiernej farbe podľa schváleného Covid automatu zaradených až 34 okresov, kde budú platiť najprísnejšie pravidlá. Zatvoria reštaurácie, bary, kiná či posilňovne.

  

 

Ako informoval na stredajšej tlačovej besede minister Lengvarský, nárast infikovaných je citeľný najmä v nemocniciach. Hospitalizovaných je približne 1 800 pacientov.

 

Takéto počty sme pritom ako krajina evidovali v polovici druhej vlny, keď bol vyhlásený celoštátny lockdown. Šéf rezortu opäť pripomenul, že až 80 percent pacientov, ktorí končia na covidových oddeleniach, nie sú zaočkovaní

 

Ako pripomínajú viacerí odborníci či lekári, situácia sa bude ešte zopár týždňov zhoršovať, kým opäť nedosiahneme vrchol. Napriek tomu, že predpokladajú, že príchodom Vianoc bude doznievať tretia vlna pandémie, nemocnice budú ešte stále plné covidových pacientov

 

img

 

Zároveň nevedia vylúčiť, či sa nezopakuje scenár z druhej vlny pandémie, keďže nemajú k dispozícii potrebné dáta z druhej vlny. Minister Lengvarský vyzýva na preočkovanie treťou dávkou vakcíny rizikové skupiny obyvateľstva. Teda najmä starších ľudí vo veku 50 plus osoby s oslabenou imunitou.

 

Minister zdôraznil výzvam očkovania aj u ostatnej skupiny populácie, ktoré im prinesie väčšiu slobodu. „Pretože okresy, ktoré budú mať mieru zaočkovanosti obyvateľstva 50+ na úrovni 60 %, môžu byť preradené do nižšej farby. Je veľmi veľa okresov, ktorým nechýba veľa do tejto hranice,“ vysvetlil.

 

Mohlo by vás zaujímať: Ako budú vyzerať tohtoročné Vianoce? Odborníci v tom majú jasno!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies