Lobisti z finančného sektora minú v Bruseli vyše 120 miliónov eur ročne

NETKY.SK • 10 Apríl 2014, 10:57 • 2 min
Lobisti z finančného sektora minú v Bruseli vyše 120 miliónov eur ročne

BRUSEL - Finančné skupiny minú v Bruseli na lobovanie popri inštitúciách EÚ ročne viac ako 120 miliónov eur. Tvorbu európskej politiky sa pokúša ovplyvniť vyše 1700 lobistov, uvádza sa v štúdii, ktorú zverejnila skupina Corporate Europe Observatory (CEO) so sídlom v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Corporate Europe Observatory sa zameriava na sledovanie vplyvu veľkých obchodných a podnikateľských záujmových skupín na tvorbu politiky EÚ. Na vypracovaní tejto štúdie sa zúčastnila aj ÖGB Europabüro (bruselská kancelária Rakúskej odborovej federácie) a AK EUROPA (bruselská kancelária rakúskej Komory zamestnancov). Správa poukázala na skutočnosť, že finančná loby vo všetkých "bitkách ohľadom finančných regulácií" od pádu banky Lehman Brothers presvedčila o tom, že má dostatok síl odolávať reformám prijímaným na pôde Európskej únie.

 

Správa s názvom "Palebná sila finančnej loby" naznačuje, že finančný sektor disponuje obrovskými lobistickými zdrojmi a má privilegovaný prístup k miestam, kde sa prijímajú dôležité rozhodnutia. Je to možné aj vďaka tomu, uvádza CEO, že lobisti "útočia" cez viac ako 700 organizácií vrátane kancelárií pre "public relations", podnikateľských združení a poradenských firiem. 

 

Počet lobistov z finančného sektora vysoko (v pomere päť ku jednému) prevyšuje lobistov z organizácií občianskej spoločnosti alebo odborov, ktorí sa takisto snažia vplývať na tvorbu európskej finančnej politiky. Ešte väčšia nerovnováha medzi týmito tábormi je z hľadiska početnosti členskej základne a najmä nákladov, keď finančná loby dáva svojim hráčom 30-násobne viac prostriedkov, než si to dovolia odbory či občianske organizácie a iné lobistické skupiny.

 

Autori štúdie upozornili, že pri jej vypracovaní použili tie najkonzervatívnejšie údaje a dostupné čísla, pričom nerovnováha medzi lobistami presadzujúcimi rôzne záujmy je zrejme oveľa vyššia. Dôvodom tohto stavu je podľa nich nedostatočný nátlak na povinnú registráciu v registri lobistov EÚ, čo by umožnilo prístup k hodnovernejším informáciám a kvalitnejšiemu monitorovaniu situácie.

 

"Táto situácia predstavuje vážny demokratický problém. Politici musia konať rýchlo. Prvým krokom je prijatie účinných pravidiel o transparentnosti lobingu a prísnych etických pravidiel proti neprimeranému vplyvu," uviedol v tejto súvislosti predstaviteľ ÖGB Europabüro Oliver Röpke. 

 

Amir Ghoreishi z AK EUROPA zase upozornil, že správa, ktorú sprístupnili médiám, ukazuje naozaj na hlboký problém. To, že finančná loby je v rámci oficiálnych poradných skupín pri EÚ až natoľko dominantná (15 zo 17 skupín zastupuje finančný sektor), podľa neho ukazuje, že Európska komisia dovoľuje finančnému sektoru vplývať na tvorbu svojej agendy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies