Člny sa nakupovali pre armádu v rozpore so zákonom

NETKY.SK • 16 August 2010, 11:15 • 2 min
Člny sa nakupovali pre armádu v rozpore so zákonom

Člny sa nakupovali pre armádu v rozpore so zákonom

slovakia

left justify in out

Postup pri verejnom obstarávaní nafukovacích člnov ZODIAC FC 470 v roku 2008 pre potreby ozbrojených síl nebol v súlade so zákonom. Bola porušená finančná disciplína o rozpočtových pravidlách verejnej správy vo výške viac ako štyri milióny korún. 
      Oznámil to dnes na tlačovej besede v Seredi minister obrany Ľubomír Galko. Povedal, že nové vedenie ministerstva zistilo ďalšie šafárenie s prostriedkami daňových poplatníkov v uplynulom volebnom období. V pláne obstarávania, ako uviedol, nebol pre rok 2008 zahrnutý nákup nafukovacích člnov, ale iba nákup piatich lodných motorov k už existujúcim člnom v celkovej hodnote 1,75 milióna Sk. Mimo plánu obstarávania zákaziek však bola zapracovaná požiadavka Veliteľstva pozemných síl Ozbrojených síl (OS) SR na nákup šiestich nafukovacích ZODIACov s príslušenstvom za 2,46 milióna Sk. „Pri posledných povodniach sa ukázalo, že 23 z našich doterajších 24 člnov nevyhovuje požiadavkám, preto sa muselo nakupovať,“ informoval Galko. Nové člny mali byť použité v jednotkách v Seredi, Martine a Michalovciach pre ich úlohy pri prekonávaní vodných tokov, napríklad pri povodniach a podobne. „A zrazu vyvstala otázka - prečo tieto nové člny nemohli byť ale efektívne využité? Z jednoduchého dôvodu - nemali motory,“ povedal Galko.
      Pracovníci Úradu pre investície a akvizície MO oslovili v danom zmysle iba jediného dodávateľa – Aeroprograss, spol. s r.o., o zaslanie cenovej ponuky, čo táto aj v auguste 2008 urobila vo výške 4,64 milióna za šesť člnov, čo bolo o dva milióny viac, ako sa pôvodne rátalo. Spoločnosť ponúkla k tomu aj šesť závesných motorov za 5,9 milióna Sk. Na základe tejto jedinej ponuky bol požiadaný generálny riaditeľ sekcie ekonomiky o navŕšenie finančného limitu, s čím súhlasil. Kúpnu zmluvu uzavrelo MO s firmou na šesť člnov za 4,6 milióna. Člny putovali do vojenského útvaru v Nemšovej.
      Člny boli teda kúpené nielen bez verejnej súťaže a na základe ponuky jedinej firmy, ale člny sú bez motorov a ich využitie je obmedzené. Štyri z nich sa teraz nachádzajú v ženijnom prápore v Seredi a dva v Michalovciach. „Teraz sa používajú na výcvik s veslami a na statickú ukážku pre verejnosť, ak je treba,“ povedal Galko. Ako uviedol minister, pre nosnosť 1250 kilogramov tieto člny bez motorov nemožno používať prioritne na ich účel. Odôvodnenie nákupu na MO bolo podľa Galka nedostatočné a proces obstarávania prebiehal mimo zákona. MO zisťovalo sumu jedného člna u iného dodávateľa a ten uviedol 392.662 Sk v roku 2008, pričom MO nakúpilo jeden v prepočte za 774.400 Sk. MO SR podalo 12. augusta 2010 trestné oznámenie pre trestný čin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.
      „Bol by som rád, keby celú kauzu vysvetlil exminister Baška a keby sa k tomu vyjadrili i páni Fico a Kaliňák,“ dodal Galko. Zároveň sa na tlačovej besede ospravedlnil postihnutým v letných povodniach spred niekoľkých týždňov za to, že vojaci im nemohli pomôcť v miere, ako by im to umožňovali člny ZODIAC, keby boli doplnené motormi. Dodal, že rezort bude hľadať prostriedky, aby sa nákup potrebných motorov mohol realizovať.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies