LM: Zidan bude v Ríme debutovať so Slyškom, Wolfsburg si dá pozor na Gent: Budú bojovať do posledného dychu

NETKY.SK • 16 Február 2016, 10:48 • 2 min
LM: Zidan bude v Ríme debutovať so Slyškom, Wolfsburg si dá pozor na Gent: Budú bojovať do posledného dychu

RÍM - Osemfinálová fáza futbalovej Ligy majstrov 2015/2016 v stredu 17. februára ponúkne súboje AS Rím s Realom Madrid, resp. zápas belgického debutanta KAA Gent s bundesligovým VfL Wolfsburg.

slovakia

left justify in out

Na Stadio Olimpico nebude môcť nastúpiť slovenský obranca "vlkov" Norbert Gyömbér. Pre zlomeninu palca na nohe ho taliansky klub nezaradil na súpisku pre LM. V akcii sa ale predstaví slovenský rozhodca Roman Slyško, ktorý bude na čiare asistovať hlavnému arbitrovi Pavlovi Královcovi z Česka.

 

Desaťnásobný kontinentálny majster z Madridu je favoritom. Suverénne vyhral základnú A-skupinu so 16 bodmi a skóre 19:3, body stratil len pri remíze 0:0 v Parku princov s Parížom St. Germain. Pozornosť sa bude upierať najmä na trénera "bieleho baletu" Zinedina Zidana, ktorý ako kouč zaznamená v LM debut. V januári nahradil odvolaného Rafaela Beniteza a v šiestich zápasoch si jeho zverenci pripísali päť víťazstiev. Naposledy v sobotu v ligovej generálke vyhral Real 4:2 nad Athleticom Bilbao.

 

"Sme v dobrej fyzickej forme a takýto výkon proti dobrému mužstvu ma potešil. Sme pripravení na stredu," povedal bývalý francúzsky majster sveta aj Európy, ktorý rozhodol gólom o triumfe "pusiniek" vo finále LM v roku 2002 proti Leverkusenu v Glasgowe. "Vieme, že prvý zápas je mimoriadne dôležitý, preto si už v ňom chceme vybojovať dobrú pozíciu do odvety. Máme výborný tím, skvelých hráčov a v našich silách je dosiahnuť čokoľvek," povedal pred súbojom francúzsky útočník Karim Benzema.

 

Zidane nebude môcť počítať so zranenými Garethom Baleom a Pepem, ktorých by v základe mali nahradiť James Rodriguez a Raphael Varane. Dlhodobo je mimo pre zranenie ramena Marcelo. Real v minulej sezóne vypadol v semifinále s Juventusom Turín a proti talianskym klubom sa mu v LM na Apeninskom polostrove nedarí. Z posledných ôsmich zápasoch v Taliansku ani raz nevyhral (4 prehry a 4 remízy).

 

Vzájomná bilancia Realu a AS v pohárovej Európe je osem zápasov, z ktorých španielsky tím vyhral štyri, tri prehral a raz remizoval. Kluby sa naposledy stretli v Austrálii v príprave pred touto sezónou, v Melbourne to bol prvý zápas pre Beniteza ako trénera Realu. Po bezgólovej remíze vyhral Rím v rozstrele z 11 m 7:6. V LM sa naposledy oba kluby stretli v sezóne 2007/2008 v osemfinále a "Giallorossi" vyhrali dvakrát 2:1. Zaujímavé je, že na lavičke víťazov vtedy sedel práve Luciano Spalletti.

 

Ten na lavičke AS tiež v januári vymenil Francúza Rudyho Garciu. Rimania vyhrali štyri posledné zápasy, naposledy v Serii A na pôde Carpi 3:1. "Hráme teraz s oveľa väčším sebavedomím. To sme získali práve výhrami," povedal belgický stredopoliar Rimanov Radja Nainggolan. Rím naposledy postúpil do štvrťfinále LM v roku 2008. V základnej E-skupine nazbieral AS len 6 bodov za jednu výhru a tri remízy, napokon mu to však stačilo na úkor Leverkusenu.

 

Belgický majster z Gentu je príjemným prekvapením tohto ročníka. V H-skupine získal 10 bodov a v tabuľke skončil druhý za Zenitom Petrohrad. "Buffalos" sa s VfL v pohárovej Európe ešte nestretli a s klubmi z Nemecka len dvakrát. V oboch prípadoch uspeli, raz vyradili Eintracht Frankfurt v Pohári UEFA a raz Werder Brémy ešte v Intertoto Cupe. Zverenci trénera Heina Vanhaezebroucka v generálke zdolali v lige Mouscron 2:0, v tabuľke sú druhí a na konte majú 55 bodov rovnako ako líder FC Bruggy.

 

Wolfsburg je debutantom vo vyraďovačke LM. Tam sa dostal ako víťaz B-skupiny, keď nechal až za sebou druhý Eindhoven, tretí Manchestru United a štvrtý CSKA Moskva. Na úvodný duel v Belgicku sa naladil domácou ligovou výhrou 2:0 nad Ingolstadtom, ktorou zastavil sedemzápasovú sériu bez výhry v Bundeslige. Výber trénera Dietera Heckinga je v tak v tabuľke najvyššej nemeckej súťaže ôsmy.

 

Proti Gentu mu bude v prvom súboji chýbať suspendovaný brazílsky obranca Naldo. Ten v rozhovore pre uefa.com varoval, že Gent nebude fackovaným panákom: "Budú bojovať do posledného dychu. Musíme byť preto dobre pripravení. Videl som jeden z ich domácich zápasov v skupine a diváci ich hnali dopredu. Sú tímom, ktorý len nebráni, ale snaží sa vždy streliť nejaké góly. Eliminovali Valenciu aj Lyon a budú chcieť pokračovať v písaní histórie v LM."

 

Odvety stredajších duelov sú na programe v utorok 8. marca v Nemecku a Španielsku. Osemfinále má ešte na programe prvé zápasy budúci týždeň, keď sa stretnú Arsenal Londýn s FC Barcelona, Juventus Turín s Bayernom Mníchov, PSV Eindhoven s Atleticom Madrid a Dynamo Kyjev s Manchestrom City.

 

1. zápasy osemfinále LM, streda 17. februára (20.45 SEČ):

KAA Gent - VfL Wolfsburg /rozhodca: Svein Oddvar Moen (Nór.)/

AS Rím - Real Madrid /rozhodcovia: Pavel Královec (ČR) - Roman SLYŠKO (SR)/

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies