LM: Vyraďovačku odštartuje šlger City - Barcelona, Leverkusen privíta PSG

NETKY.SK • 17 Február 2014, 10:52 • 2 min
LM: Vyraďovačku odštartuje šlger City - Barcelona, Leverkusen privíta PSG

MANCHESTER - Dvoma osemfinálovými zápasmi štartuje v utorok vyraďovacia fáza futbalovej Ligy majstrov 2013/2014. Veľký šláger je na programe v Manchestri, kde tamojší City hostia katalánskeho giganta FC Barcelona, Bayer Leverkusen privíta na svojom štadióne Paríž St. Germain.

slovakia

left justify in out

Manchester City i Barcelona sa na vzájomný súboj naladili cez víkend víťazstvami. "Citizens" zdolali v Pohári FA Chelsea 2:0 a Barcelona v domácej najvyššej súťaži rozstrieľala Rayo Vallecano 6:0, obom tímom sa navyše po zranení vrátili dôležití hráči. Samir Nasri naskočil po sedemzápasovej absencii do zostavy City v druhom polčase a skóroval, podobný príbeh má za sebou aj Neymar - predtým vynechal štyri duely, no ako striedajúci hráč sa rovnako zapísal do streleckej listiny.

"Naši fanúšikovia si zaslúžia víťazstvo proti silnému súperovi ako dôkaz, že napredujeme," povedal pred utorňajším duelom stredopoliar City Yaya Touré, ktorý prišiel na Etihad Stadium v roku 2010 práve z Barcelony. S ňou rok predtým v Lige majstrov triumfoval. "Barcelona je veľký klub so skvelou históriou. Bude to veľký zápas a máme veľkú túžbu ukázať, že City je na správnej ceste."

Pre manchesterský klub je vyraďovačka prestížnej súťaže zatiaľ neznámou, pri dvoch predchádzajúcich štartoch vypadol už v skupinovej fáze. Teraz má ale vyššie ambície, čo dokazuje aj 28 nastrieľaných gólov, doteraz najviac zo všetkých tímov tejto sezóny Ligy majstrov. "Z prehier v uplynulom ročníku sme sa poučili, sme skúsenejší a vyspelejší," tvrdí Yaya Touré.

Barcelona si v sobotu zastrieľala. Argentínsky klenot Lionel Messi sa dostáva do "tradičnej" formy, keď dvoma presnými zásahmi pomohol k demontáži Raya Vallecana. Prekonal tak zápis legendárneho Alfreda Di Stefana v španielskej lige, keď v nej má na konte už 228 gólov a posunul sa na tretie miesto historických tabuliek. Skvelú fazónu ukázali i Cesc Fabregas, Andres Iniesta, Pedro Rodriguez a Alexis Sanchez. "Toto víťazstvo nám pomohlo zvýšiť sebavedomie pred nasledujúcimi zápasmi, ktoré budú nesmierne ťažké. Bol to jeden z našich najlepších výkonov v sezóne. Teraz sa musíme koncentrovať na City, bude to veľký boj dvoch výborných tímov," vyhlásil Pedro po víkendovom vydarenom predstavení na Nou Campe. 

Štatistiky nie sú Barcelone príliš naklonené, s výnimkou úspešného finále vo Wembley v sezóne 2010/2011 ťahá na anglickej pôde sériu piatich zápasov bez víťazstva. Aj utorňajšia remíza by ale Kataláncom dávala dobré šance na postup do štvrťfinále.

Paríž St. Germain na čele s kanonierom Zlatanom Ibrahimovičom zavíta do Leverkusenu, ktorý v novom roku márne hľadá formu. Prehral päť z uplynulých siedmich duelov, vrátane šokujúceho vypadnutia v domácom pohári s druholigovým Kaiserslauternom. V sobotu Bayer doma nestačil v lige na Schalke 04 (1:2), no kouč Sami Hyypiä svojich chválil: "Bol som spokojný s predvedenou hrou. Chlapci ukázali charakter a ak to zopakujeme v utorok, môžeme dosiahnuť dobrý výsledok." 

Leverkusenu sa doma proti súperom z Francúzska darí, vyhral štyri z doterajších šiestich zápasov. Pred duelom s PSG sa ale obáva o zdravotný stav stredného obrancu Emira Spahiča, ktorý musel v sobotu opustiť ihrisko v 60. minúte so zranením stehna. S určitosťou nenastúpi suspendovaný Emre Can.

V kádri PSG stále chýba zranený Edinson Cavani, pozornosť bude ale klasicky upriamená na Ibrahimoviča. Švédsky útočník nastrieľal v skupinovej fáze osem gólov, v domácej ligovej súťaži pridal v tejto sezóne ďalších 19. Vyhlásil, že je odhodlaný raz vybojovať s Parížom triumf v Lige majstrov, čo sa mu doteraz v kariére nepodarilo, hoci obliekal dresy Barcelony, Juventusu, AC Miláno, Interu Miláno i Ajaxu Amsterdam. "Ak sa v tomto roku dostaneme cez štvrťfinále, bude to pre nás veľký krok vpred. Posúvame sa vyššie, náš tím má veľký potenciál a vysokú kvalitu a rastieme aj ako kolektív," povedal Ibrahimovič pre uefa.com.

PSG v piatok v lige zdolal Valenciennes 3:0 a na čele tabuľky má päťbodový náskok pred Monacom. Tréner Laurent Blanc napriek tomu volá po väčšom pokoji v koncovke. "Vytvorili sme si množstvo veľkých šancí, ale už mesiac a pol sa trápime pri ich premieňaní," uviedol po piatkovom zápase Blanc, ktorý napriek pôvodnému verdiktu bude môcť v utorok sedieť na lavičke. UEFA totiž vyhovela odvolaniu parížskeho klubu a zmenila jeho trest na podmienečný. Bývalý majster sveta pykal za to, že údajne zapríčinil neskorší začiatok troch zápasov skupinovej fázy jeho mužstva.
      
Prvé zápasy osemfinále Ligy majstrov - utorok:
Manchester City - FC Barcelona

Rozhoduje: Jonas Eriksson  (Švéd.)

Bayer Leverkusen - Paríž St. Germain
Rozhoduje: Viktor Kassai (Maď.)
/odvety sú na programe 12. marca/





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona