LM: V utorok prvé osemfinálové duely v Paríži a vo Ľvove

NETKY.SK • 15 Február 2015, 22:00 • 2 min
LM: V utorok prvé osemfinálové duely v Paríži a vo Ľvove

PARÍŽ - Dvoma utorňajšími prvými stretnutiami osemfinále futbalovej Ligy majstrov odštartuje jarná vyraďovacia fáza európskeho pohára číslo jeden, ktorá vyvrcholí 6. júna finálovým duelom na berlínskom Olympijskom štadióne. Paríž St. Germain privíta na svojej pôde v Parku princov hráčov anglického klubu FC Chelsea, druhý súbežne hraný zápas medzi Šachtarom Doneck a nemeckým Bayernom Mníchov sa pre napätú politickú situáciu na východe Ukrajiny uskutoční vo Ľvove.

slovakia

left justify in out

V prípade PSG a Chelsea pôjde o reprízu vlaňajšieho štvrťfinále LM. V úvodnom dueli vtedy triumfovali Parížania 3:1, v odvete dokázali Londýnčania odpovedať víťazstvom 2:0 a postúpili medzi najlepšie štyri tímy vďaka gólu dosiahnutému na ihrisku súpera. Obidva kluby na seba narazili aj v skupinovej fáze LM v sezóne 2004/2005, Chelsea vtedy v Paríži zvíťazila 3:0, na Stamford Bridge sa zrodila bezgólová remíza. 

 

Mužstvo z mesta pod Eiffelovkou, ktoré skončilo v základnej F-skupine druhé za FC Barcelona, v generálke na LM remizovalo v sobotňajšom zápase 25. kola najvyššej francúzskej dlhodobej súťaže Ligue 1 na svojom trávniku s hráčmi Caenu 2:2. Favorizovaný tím trénera Laurenta Blanca pritom ešte v 89. min viedol 2:0 a zdalo sa, že neochvejne kráča za troma bodmi. Na góly Zlatana Ibrahimoviča a Ezequiela Lavezziho ešte z prvého polčasu však v koncovke odpovedali Emiliano Sala a v nadstavenom čase Hervé Bazile. 

 

Omnoho väčšie starosti však robí trénerskému štábu zdravotný stav niektorých hráčov. Spomenutý zápas s Caenom nedohralo až päť futbalistov PSG. Už po pätnástich minútach opustil trávnik stredopoliar Yohan Cabaye, do druhého polčasu nenastúpil obranca Marquinhos a v 66. min musel nútene striedať aj pilier mužstva Blaise Matuidi. Navyše, v čase, keď už mal Laurent Blanc zraneniami vyčerpanú kvótu striedaní, zdravotné problémy sa objavili aj u ďalšieho obrancu Serga Auriera a brazílskeho krídelníka Lucasa Mouru. 

 

"Nie som lekár, ale Cabaye a Lucas majú svalové zranenia. Marquinhos a Aurier majú problémy so stehnom. Uvidíme, nakoľko to bude vážne, ale čo sa týka utorka, bude náročné, aby sa z toho dovtedy dostali. Ďalšou nepríjemnosťou je Matuidi, vystriedal som ho z preventívnych dôvodov," vyhlásil pre football365.com Laurent Blanc. 

 

Londýnska Chelsea prešla skupinovou fázou pomerne suverénne a bez prehry. Kormidelník mužstva zo Stamford Bridge José Mourinho, ktorému by mal chýbať len Nigérijčan John Obi Mikel, pred dôležitým duelom v Paríži kvitoval, že jeho zverenci cez víkend neabsolvovali žiadne stretnutie a mohli si tak viac oddýchnuť. V Anglicku boli totiž na programe zápasy FA Cup-u, z ktorého "The Blues" vypadli koncom januára po domácej prehre vo 4. kole s treťoligovým Bradfordom (2:4). "Ide len o jeden víkendový zápas, ale z tohto pohľadu vítam, že sme ho nehrali," povedal pre televíznu stanicu ESPN rodák zo Setúbalu, ktorý v minulosti triumfoval v Lige majstrov s FC Porto a Interom Miláno. 

 

Ako uviedol portál allsports.com, žiadny ukrajinský šampión nezdolal od roku 1980 nemeckého zástupcu v európskom pohári číslo jeden. Veľmi blízko k tomu bolo Dynamo Kyjev v sezóne 1998/1999, ktoré v prvom semifinálovom zápase viedlo práve nad Bayernom 3:1, ale duel napokon skončil remízou 3:3. Šachtar Doneck sa túto sériu bude snažiť zmeniť proti Bayernu Mníchov v prechodnom domove vo Ľvove. Ako je známe, Šachtar musel opustiť svoj domovský štadión pre silné boje medzi ukrajinskými vládnymi jednotkami a proruskými separatistami. Svoje prechodné sídlo má práve v Ľvove, ktorý je vzdialený približne 1000 km od teritória zasiahnutého bojmi. Napriek tomu ani tomuto mestu sa nevyhli ojedinelé incidenty či prejavy násilia vrátane decembrového útoku raketovým granátom na dom starostu. Predstavitelia Európskej futbalovej únie (UEFA) však vyjadrili presvedčenie, že stretnutie v Ľvove sa odohrá bez akýchkoľvek problémov. Spomenuté tímy na seba narazia v európskych pohároch vôbec prvýkrát. 

 

Futbalisti Bayernu Mníchov sa pred duelom proti Šachtaru naladili v domácej súťaži sobotňajšou demontážou Hamburgu 8:0. Bavori tak dali všetkým neprajníkom ráznu odpoveď na ich kritiku za nevydarený vstup do januárovej odvetnej časti I. bundesligy: prehru vo Wolfsburgu (1:4), domácu remízu so Schalke 04 (1:1), aj keď potom nasledovalo víťazstvo v Stuttgarte (2:0). 

 

"Hráči Bayernu sú v úplne inom zápasovom rytme ako my. V tomto roku už odohrali viacero súťažných zápasov, zatiaľ čo my sme hrali posledný mesiac iba prípravné zápasy. Boli však veľmi kvalitné, a preto si myslím, že sme na Bayern pripravení dobre," vyhlásil s deviatimi gólmi aktuálne najlepší strelec prebiehajúceho ročníka LM Luiz Adriano pre oficiálnu stránku Šachtaru. Tréner doneckého mužstva Rumun Mircea Lucescu sa bude musieť zaobísť bez potrestaného stredopoliara Tarasa Stepanenka. Jeho náprotivok na strane Bayernu Pep Guardiola bude musieť oželieť služby pravdepodobne až kvarteta hráčov - španielskych krajanov Xabiho Alonsa, Thiaga Alcantaru a Javiho Martíneza, ako aj kapitána Philippa Lahma. 

 

Odvetné stretnutia v Londýne a Mníchove sú na programe v stredu 11. marca. 

Program utorňajších prvých stretnutí osemfinále futbalovej Ligy majstrov (oba zápasy sa začnú o 20.45 h SEČ, odvety sa hrajú v stredu 11. marca): 
Paríž St. Germain (Fr.) - FC Chelsea (Angl.), rozhoduje: Cakir (Tur.) 
Šachtar Doneck (Ukr.) - Bayern Mníchov (Nem.), rozhoduje: Undiano Mallenco (Šp.) 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona