LM: V utorok prvé osemfinálové duely v Paríži a v Lisabone

NETKY.SK • 15 Február 2016, 09:40 • 2 min
LM: V utorok prvé osemfinálové duely v Paríži a v Lisabone

LISABON - Dvoma prvými stretnutiami osemfinále futbalovej Ligy majstrov odštartuje v utorok jarná vyraďovacia fáza súťaže, ktorá vyvrcholí 28. mája finálovým duelom na milánskom štadióne San Siro. Paríž St. Germain privíta na svojej pôde v Parku princov hráčov anglického klubu FC Chelsea, v druhom súbežne hranom zápase nastúpi portugalská Benfica Lisabon proti ruskému šampiónovi Zenitu Petrohrad.

slovakia

left justify in out

PSG a Chelsea čelia proti sebe vo vyraďovacej fáze LM tretiu sezónu za sebou, čím sa z nich pomaly stávajú tradiční súperi. Merania síl medzi týmito rivalmi boli zakaždým vyrovnané, úspešnejšie mužstvo vždy postúpilo až vďaka vyššiemu počtu gólov strelených na ihrisku súpera. V minuloročnom osemfinále sa zrodili dve remízy - 1:1 v Paríži, 2:2 po predĺžení v Londýne. Rok predtým vo štvrťfinále triumfovali Parížania v úvodnom dueli 3:1, v odvete dokázali Londýnčania odpovedať víťazstvom 2:0 a postúpili medzi najlepšie štyri tímy. Obidva kluby na seba narazili aj v skupinovej fáze LM v sezóne 2004/2005, Chelsea vtedy v Paríži zvíťazila 3:0, na Stamford Bridge sa zrodila bezgólová remíza.

 

Mužstvo z mesta pod Eiffelovkou, ktoré skončilo v základnej A-skupine druhé za Realom Madrid, v generálke na LM remizovalo v sobotňajšom zápase 26. kola najvyššej francúzskej dlhodobej súťaže Ligue 1 na svojom trávniku s hráčmi Lille 0:0. Parížsky veľkoklub predĺžil rekordnú šnúru bez prehry v najvyššej francúzskej súťaži už na tridsaťpäť zápasov.

 

"Chelsea je veľký klub v pohárovej Európe aj v Anglicku, takže ak v osemfinále Ligy majstrov čelíte Chelsea, čelíte jednému z najlepších tímov. Viem, o čom hovorím. Zažili sme to minulý rok aj pred dvoma rokmi," cituje britský The Telegraph slová kormidelníka parížskeho mužstva Laurenta Blanca.

 

Trénerskému štábu PSG nebude k dispozícii zranený argentínsky stredopoliar Javier Pastore, otázny je štart holandského obrancu Gregoryho Van der Wiela a Taliana Marca Verrattiho. "Bolo by veľké riziko, keby Pastore a Verratti nastúpili. Musíme myslieť aj na zvyšok sezóny. Prvý zápas je dôležitý, ale ešte bude aj odveta," doplnil Blanc pre agentúru AFP.

 

Z úplne iného dôvodu nenastúpi pravý bek Serge Aurier. Reprezentanta Pobrežia Slonoviny suspendovali za vulgárnu kritiku trénera Laurenta Blanca a niektorých spoluhráčov na sociálnej sieti. Dvadsaťtriročný Aurier označil kouča za "teploša" a dokonca neváhal farbisto opísať, ako údajne orálne uspokojuje Ibrahimoviča. Di María je podľa neho "klaun". Video sa objavilo na webe, autor sa zaň ospravedlnil, ale disciplinárnemu trestu neujde.
Londýnska Chelsea po miernych počiatočných problémoch napokon postúpila z G-skupiny ako jej víťaz.

 

Úradujúci anglický majster od decembrového odchodu portugalského trénera Josého Mourinha neprehral v 12 súťažných dueloch za sebou. V jedenástich sedel na lavičke "The Blues" staronový kouč Guus Hiddink, pričom až šesť duelov pod vedením 69-ročného Holanďana sa skončilo nerozhodným výsledkom. Držiteľ "ušatej trofeje" z roku 2012, ktorý v sobotu zdolal v ligovom dueli Newcastle United vysoko 5:1, môže v prípade postupu cez PSG dosiahnuť štvrťfinále štvrtýkrát za ostatných šesť rokov. Londýnčanom v utorok nepomôže zranený francúzsky stopér Kurt Zouma, a pravdepodobne ani jeho spoluhráč z obrany John Terry.

 

"Za favorita dvojzápasu považujem tím PSG. Súper má dobré mužstvo, ktoré ťahá rekordnú sériu bez prehry. V Paríži musíme nastúpiť sebavedomo," vyhlásil podľa Tribal Football Hiddink. Tomu sa príliš nepozdáva, že jeho zverenci museli hrať duel Premier League v sobotu. "Keď vás v utorok čaká stretnutie v pohárovej Európe, ligový duel by ste mali hrať v piatok. Väčšina lekárov vám potvrdí, že hráči by mali mať na regeneráciu viac času," doplnil Hiddink.

 

Ak chce Benfica Lisabon postúpiť prvýkrát za ostatné štyri roky do štvrťfinále, musí zdolať ruský Zenit Petrohrad, v ktorom pôsobí portugalský tréner André Villas-Boas a trio niekdajších "lisabonských orlov" - Axel Witsel, Javi García a Ezequiel Garay. Prvý krok medzi osem najlepších mužstiev starého kontinentu môže najúspešnejší portugalský klub urobiť v utorňajšom domácom stretnutí na Estádio da Luz.

 

Niekdajší obranca Benficy aj Zenitu Fernando Meira nevidí medzi súpermi favorita. "Benfica ukázala v poslednom čase v portugalskej lige veľký progres. Dosiahla viacero triumfov v sérii. Jej hráči sú v dobrej forme. Výhodou Zenitu je osoba trénera Andrého Villasa-Boasa. Dokonale pozná portugalskú futbalovú scénu. V tejto konfrontácii je naozaj veľmi ťažké určiť favorita," cituje ruská agentúra TASS slová 37-ročného rodáka z Guimaraesa.

 

Obaja súperi sa doteraz v Lige majstrov stretli štyrikrát. Až v troch prípadoch sa z víťazstva tešilo ruské mužstvo.
Benfica v piatok podľahla v lige odvekému rivalovi FC Porto (1:2). Zenit je zatiaľ v prípravnom období pred začiatkom jarnej časti ruskej najvyššej súťaže, ktoré si spestril účinkovaním v Atlantickom pohári. "Momentálne môžem vysloviť spokojnosť s tým, ako sme pripravení po fyzickej stránke. Zápasy s Benficou však budú o niečom inom ako prípravné stretnutia," vyhlásil pre oficiálnu klubovú stránku lodivod Zenitu Villas-Boas. Ten v minulosti čelil Benfice ako tréner Porta a Coimbry dovedna sedemkrát. Na konte má štyri víťazstvá a tri prehry.
Odvetné stretnutia v Londýne a Petrohrade sú na programe v stredu 9. marca.

Program utorňajších prvých stretnutí osemfinále futbalovej Ligy majstrov (oba zápasy sa začnú o 20.45 h SEČ, odvety sa hrajú v stredu 9. marca):
Paríž St. Germain (Fr.) - FC Chelsea (Angl.), rozhoduje: Velasco Carballo (Šp.)
Benfica Lisabon (Portug.) - Zenit Petrohrad (Rus.), rozhoduje: Rocchi (Tal.)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona