LM: V stredu môže postúpiť až päť tímov, najbližšie je Bayern

NETKY.SK • 4 November 2014, 08:54 • 2 min
LM: V stredu môže postúpiť až päť tímov, najbližšie je Bayern

BRATISLAVA - V stredajšom programe 4. kola skupinovej fázy futbalovej Ligy majstrov 2014/2015 si postup do osemfinále môže vybojovať až päť klubov - Bayern Mníchov, Paríž Saint-Germain, FC Barcelona, Chelsea Londýn a FC Porto.

slovakia

left justify in out

Najbližšie k účasti v jarnom pokračovaní európskej súťaže číslo jeden má nemecký šampión a víťaz Ligy majstrov z roku 2013 Bayern Mníchov. Zverencom Pepa Guardiolu neunikne osemfinálová miestenka v prípade domáceho víťazstva nad AS Rím. V takom prípade postúpia medzi 16 najlepších mužstiev kontinentu ako istí víťazi E-skupiny.
      

Bayern v doterajšom priebehu LM vyhral všetky tri zápasy a na konte má 9 bodov, čo je o 5 viac ako majú Rimania. Len dva body získal Manchester City a jeden posledný tím tabuľky CSKA Moskva. Bayern pred dvoma týždňami demonštroval svoju silu v hlavnom meste Talianska, keď deklasoval AS 7:1. Cez víkend si bavorský tím vylepšil apetít po triumfe 2:1 nad Borussiou Dortmund v šlágri bundesligy. "Hráme pekný futbal, ale stále je čo zlepšovať. Vyhrali sme v Ríme 7:1 a porazili sme Dortmund. Ale stále sme voči sebe kritickí, chceme byť totiž ešte lepší. Sme však na dobrej ceste," vyhlásil holandský krídelník Arjen Robben. Bayern ťahá 15-zápasovú šnúru bez prehry.
      

V druhom súboji "éčka" nastúpi Manchester City proti CSKA Moskva s imperatívom bodovať naplno. Anglický tím musí oželieť účasť stredopoliarov Davida Silvu a Franka Lamparda, ktorých kvária zranenia. Otáznik visí aj nad štartom srbského obrancu Aleksandara Kolarova. Povzbudení víťazstvom 1:0 v derby nad United si "Citizens" nič iné ako zisk troch bodov zo stredajšieho duelu nepripúšťajú. "Potrebujeme bodovať naplno a dúfať, že Bayern Mníchov zdolá AS Rím. V tom prípade sa dostaneme na druhé miesto v tabuľke a do dobrej pozície, tlak bude na súperoch," vyhlásil kouč City Manuel Pellegrini.
      

Výbornú pozíciu si vytvorili hráči Paríža SG, ktorí so 7 bodmi figurujú na čele tabuľky F-skupiny a v tejto sezóne ešte neokúsili trpkosť prehry v súťažnom zápase. V Lige majstrov začali remízou 1:1 na pôde Ajaxu Amsterdam, následne po bravúrnom výkone zdolali FC Barcelona 3:2 a naposledy im víťazstvo 1:0 nad APOELom Nikózia zariadil v záverečných minútach zápasu Edinson Cavani. Uruguajský útočník je pri absencii švédskeho kanoniera Zlatana Ibrahimoviča veľmi dôležitým článkom mužstva. Herne síce neoslňuje, ale strieľa dôležité góly. Takým bol aj presný zásah do siete Lorientu (2:1) v sobotňajšom dueli Ligue 1, ktorým zavelil k obratu favorita. "Víťazstvá sú dôležité pre získanie sebavedomia. Začiatok sezóny nebol podľa našich predstáv, strácali sme body s papierovo slabšími súpermi, ale myslím si, že zápas proti Barcelone nás naštartoval. Od toho momentu sa približujeme k forme z minulej sezóny. Máme veľa zranených hráčov, napriek tomu bojujeme a chceme každý zápas vyhrať. Vieme, že keď zdoláme APOEL aj v Parku princov, nemal by nám uniknúť postup do osemfinále Ligy majstrov," povedal Cavani, ktorého so spoluhráčmi štyri dni po zápase s cyperským šampiónom čaká šláger Ligue 1 proti Olympique Marseille. "V tejto chvíli myslíme len na najbližší zápas," rozohnal Juhoameričan črtajúcu sa debatu o francúzskom Classicu. Paríž postúpi, keď vyhrá a Barcelona v paralelne hranom súboji tej istej skupiny neprehrá v Amsterdame.
      

Výprava "Barcy" však cestovala do Holandska značne oslabená a psychicky ubitá. Katalánsky gigant nemôže počítať so záložníkom Andresom Iniestom a tiež s obrancami Jeremym Mathieuom a Thomasom Vermaelenom, ktorých trápia zdravotné problémy. Mimo súpisky bude aj stredopoliar Sergi Roberto. Barcelona sa potrebuje chytiť, nepríjemne ju "naťukol" Real Madrid (1:3) a naposledy šokujúca domáca prehra 0:1 so Celtou Vigo. Pre Ajax bude duel s Barcelonou zrejme poslednou šancou prehovoriť do boja o postup, holandský tím potrebuje zabodovať naplno, aby sa priblížil k duu PSG - Barca. Naopak, ak vyhrá Barcelona a nezaváha PSG, duo favoritov si môže v predstihu zaistiť postup.
      

Iný výsledok ako prehra by v súboji s Chelsea Londýn bola pre slovinský Maribor veľkým úspechom. Už štatistika naznačuje, že anglický tím bude obrovským favoritom duelu. Maribor v doterajšej histórii odohral sedem zápasov s anglickými tímami, päťkrát prehral, raz remizoval a raz vyhral. Jeho jediný úspech má pomerne čerstvý dátum, "fialovým" sa podaril v minuloročnej edícii Európskej ligy proti Wiganu Athletic (2:1). V prvom meraní síl na Stamford Bridge "The Blues" rozstrieľali balkánsky tím 6:0 a v odvete pôjdu za postupom. K nemu potrebujú plný bodový zisk a tiež, aby Schalke minimálne remizovalo na ihrisku Sportingu Lisabon. "Je za nami len polovica zápasov skupinovej fázy. Hrá sa ešte o 9 bodov. Cesta do finále je teda dlhá, navyše ešte si nemôžeme byť úplne istí ani postupom zo skupiny. Ďalším krokom k nemu bude víťazstvo v Maribore. Výsledok z domáceho súboja naznačuje, že po nič iné si tam ani nepôjdeme. Musíme však rešpektovať aj ostatných súperov, dobrú pozíciu má Schalke a Sporting Lisabon má tiež dobré mužstvo," vyhlásil kouč Chelsea Jose Mourinho.
      

V H-skupine sa Porto v prípade víťazstva nad domácim Athleticom Bilbao môže prebojovať do osemfinále, keď súbežne BATE Borisov nezaboduje naplno na pôde Šachtaru Doneck. Pravdepodobnosť druhej alternatívy je malá, v prvom vzájomnom zápase Ukrajinci zvíťazili 7:0. "Trestali sme Borisov za naivné chyby. Som však presvedčený, že súper sa z debakla poučí a v odvete to bude iný zápas," povedal kouč Šachtaru Mircea Lucescu.

 

Program 4. kola Ligy majstrov 2014/2015 - STREDA 5. novembra:


E-skupina:
20.45 Manchester City - CSKA Moskva /rozhoduje Tasos Sidiropoulos (Gr.)/
20.45 Bayern Mníchov - AS Rím /Cüneyt Cakir (Tur.)/

 

tabuľka:
1. Bayern Mníchov  3  3  0  0  9:1  9
2. AS Rím          3  1  1  1  7:9  4
3. Manchester City 3  0  2  1  3:4  2
4. CSKA Moskva     3  0  1  2  3:8  1
      

F-skupina: 
20.45 Paríž St. Germain - APOEL Nikózia /Olegario Benquerenca (Port.)/
20.45 Ajax Amsterdam - FC Barcelona /Pedro Proenca (Port.)/

 

tabuľka:

1. Paríž St. Germain   3  2  1  0  5:3  7
2. FC Barcelona        3  2  0  1  6:4  6
3. Ajax Amsterdam      3  0  2  1  3:5  2
4. APOEL Nikózia       3  0  1  2  1:3  1
      

G-skupina:
20.45 NK Maribor - Chelsea Londýn /Daniele Orsato (Tal.)/
20.45 Sporting Lisabon - Schalke 04 Gelsenkirchen /Paolo Tagliavento (Tal.)/
      

tabuľka:
1. Chelsea Londýn      3   2  1  0    8:1  7

2. Schalke 04          3   1  2  0    6:5  5
3. NK Maribor          3   0  2  1    2:8  2
4. Sporting Lisabon    3   0  1  2    4:6  1

 

H-skupina:
20.45 Šachtar Doneck - BATE Borisov /Wolfgang Stark (Nem.)/
20.45 Athletic Bilbao - FC Porto /Felix Brych (Nem.)/

 

tabuľka:
1. FC Porto         3   2  1  0   10:3  7
2. Šachtar Doneck   3   1  2  0    9:2  5
3. BATE Borisov     3   1  0  2    2:14 3
4. Athletic Bilbao  3   0  1  2    2:4  1



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies