LM: V Porte Casillas proti Buffonovi, Sevilla vyzve anglického majstra

NETKY.SK • 21 Február 2017, 08:40 • 2 min
LM: V Porte Casillas proti Buffonovi, Sevilla vyzve anglického majstra

PORTO/SEVILLA - Do jarnej vyraďovacej fázy futbalovej Ligy majstrov vstúpia v stredu zvyšné dve dvojice osemfinalistov. V tradičnom čase o 20.45 h SEČ privíta FC Porto na svojej pôde Juventus Turín, v druhom stretnutí na seba natrafia FC Sevilla a Leicester City.

slovakia

left justify in out

"Portskí draci" sa budú snažiť ukoristiť premiérový triumf v súbojoch s turínskou "starou dámou". Mužstvá sa v minulosti na európskej pohárovej scéne stretli dovedna trikrát. Juventus triumfoval dvakrát vrátane finále Pohára víťazov pohárov v roku 1984, jedno meranie síl sa skončilo remízou. Bývalý hráč Porta Nuno Capucho si myslí, že nadišiel čas, aby portugalský zástupca cez Turínčanov prenikol ďalej.

 

"Porto je veľmi silné v defenzíve. Ak využije príležitosti, ktoré sa mu naskytnú, môže postúpiť do štvrťfinále. Pevne dúfam, že táto konfrontácia môže zvrátiť históriu zápasov s Juventusom na našu stranu. Prvé stretnutie bude veľmi dôležité. Spôsob hry, aký Porto produkuje, mu vždy prinesie nejaký gól a ak doma neinkasuje, odvetu v Taliansku by mohlo využiť vo svoj prospech," vyhlásil podľa portálu ojogo.pt niekdajší krídelník, ktorý prvý z dvoch reprezentačných gólov zaznamenal 5. júna 1999 v dueli so Slovenskom (1:0) v kvalifikácii o postup na ME 2000.

Duel na Estádio do Dragao púta pozornosť aj pre prítomnosť dvoch brankárskych legiend - Ikera Casillasa a Gianluigiho Buffona. "Čelíme súperovi, ktorý je dlhší čas na vysokej úrovni. Predstavil sa vo štvrťfinále, semifinále aj finále LM. Juventus je favorit, ale odhodlanie, túžba, úsilie a statočnosť niekedy dokážu prekonať individuálne schopnosti," vyhlásil 35-ročný Casillas pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie (UEFA). Smerom k Buffonovi doplnil: "Mám šťastie, že som o tri roky mladší ako Gigi. Keď som v 14 rokoch začínal, vzhliadal som k nemu. Neskôr sme sa obaja futbalovo vyvíjali a mali sme podobné kariéry. Vyhrali sme veľa trofejí, často sme hrali proti sebe. Na celom svete ho považujú za jedného z najlepších gólmanov všetkých čias. Myslím si, že Taliansko už nebude mať takého brankára ako Buffon."

Obidve mužstvá v generálke na osemfinálovú bitku v domácich ligových súťažiach nezaváhali: Porto rozdrvilo Tondelu (4:0), Juventus si poradil s Palermom (4:1). Postupujúci z tejto dvojice sa predstaví vo štvrťfinále po dvoch rokoch. Juventus vlani vypadol v osemfinále s Bayernom Mníchov, Porto sa zo základnej skupiny neprebojovalo medzi najlepšiu európsku šestnástku.

 

"Súper je zvyknutý hrať zápasy na tejto úrovni. Na jeho štadióne sa nehrá ľahko. Je to kvalitný tím, v play-off dokonca vyradil taliansky AS Rím (1:1 doma, 3:0 vonku, pozn.). Na ihrisku musíme byť dostatočne vyvážení, opatrní, tvrdo ´makať´ a byť ochotní trpieť. Musíme si uvedomiť, že nepatríme k favoritom Ligy majstrov," povedal podľa portálu football-italia.net tréner "starej dámy" Massimiliano Allegri.


"V Lige majstrov nie sú žiadne jednoduché zápasy. Máme však svoje ciele a ak ich chceme dosiahnuť, musíme zvládnuť výzvy, ako je táto," povedal pre oficiálny klubový web marocký obranca "Juve" Medhi Benatia.

Aktéri druhého stredajšieho merania síl, FC Sevilla aj Leicester City, patria k účastníkom s najmenšími skúsenosťami z osemfinále LM. Andalúzania sa v tejto fáze predstavili dvakrát. V oboch prípadoch ako favorizované mužstvo vypadli: v sezóne 2007/2008 nestačili na Fenerbahce Istanbul, v ročníku 2009/2010 boli nad ich sily hráči CSKA Moskva.

Úradujúci anglický majster Leicester City účinkuje v osemfinále LM vôbec prvýkrát. Tím talianskeho trénera Claudia Ranieriho prešiel základnou G-skupinou síce pomerne suverénne, no inak nezažíva príliš vydarenú sezónu. V Premier League sa pohybuje tesne nad pásmom zostupu, s anglickým Ligovým pohárom sa rozlúčil už v 3. kole a minulú sobotu vypadol v osemfinále FA Cup-u s treťoligovým Millwallom. Pohárová Európa má však často iné zákonitosti, a tak "líšky" chcú prekvapiť na sevillskom Štadióne Ramóna Sáncheza Pizjuána.

"Bude to veľký zápas. V skupinovej fáze sme si počínali dobre. Čaká náš ťažký duel, Sevilla bola v ostatných rokoch fantastická, keď niekoľkokrát vyhrala Európsku ligu. Prvý zápas je vždy dôležitý. Povedzme to takto - nemali by sme prehrať. Ak sa nám podarí remizovať alebo dokonca vyhrať, pred odvetou to bude fantastický výsledok. Samozrejme, vieme, že to nebude ľahké, ale keď budeme dobre brániť a utvoríme si nejaké šance, mohlo by sa to podariť," vyhlásil pre klubovú televíziu Leicestru City nemecký brankár Ron-Robert Zieler.

Sevillčania pod vedením kouča Jorgeho Sampaoliho podávajú v aktuálnej sezóne stabilizované výkony a atakujú popredné priečky v La Lige. "V stredu to bude životný zápas, kľúčové stretnutie v klubovej histórii. Musíme si premyslieť, ako zvládnuť tento extrémne náročný večer a pred druhým duelom v Anglicku získať nejakú výhodu," povedal 56-ročný Argentínčan.

Odvetné stretnutia v Turíne a Leicestri sú na programe v utorok 14. marca.

Program stredajších prvých stretnutí osemfinále futbalovej Ligy majstrov (oba zápasy o 20.45 h SEČ, odvety v utorok 14. marca):


FC Porto (Portug.) - Juventus Turín (Tal.), rozhoduje: Felix Brych (Nem.)
FC Sevilla (Šp.) - Leicester City (Angl.), rozhoduje: Clément Turpin (Fr.)
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies