LM: Schalke a Real opäť proti sebe, Bazilej si trúfa na Porto

NETKY.SK • 16 Február 2015, 19:02 • 2 min
LM: Schalke a Real opäť proti sebe, Bazilej si trúfa na Porto

GELSENKIRCHEN / BAZILEJ 16. februára (SITA) - Obhajca trofeje futbalovej Ligy majstrov Real Madrid v stredu vstúpi do jarných bojov európskeho pohára číslo jeden, keď sa v prvom stretnutí osemfinále predstaví na pôde nemeckého Schalke 04 Gelsenkirchen.

slovakia

left justify in out

V druhom stredajšom súbežne hranom zápase na seba premiérovo v súťažnom dueli narazia FC Bazilej zo Švajčiarska a portugalský klub FC Porto.

S desiatimi celkovými víťazstvami najúspešnejší klub histórie Ligy majstrov Real Madrid po takmer roku znova zavíta do Gelsenkirchenu. V minulej sezóne LM bolo v osemfinále práve Schalke prvou zastávkou Madridčanov vo vyraďovacej fáze na ceste k jubilejného 10. triumfu. Úvodné stretnutie oboch mužstiev sa vtedy v Gelsenkirchene skončilo vysokým víťazstvom zverencov trénera Carla Ancelottiho 6:1, keď si dva góly pripísal každý z obávaného útočného tria: Karim Benzema, Gareth Bale aj Cristiano Ronaldo. Odveta v Madride už takú gólovú úrodu nepriniesla, ale Real zvíťazil 3:1 a s celkovým skóre 9:2 postúpil do ďalšej fázy. 

 

Schalke prekĺzlo medzi najlepších šestnásť tímov z druhého miesta v G-skupine. Ako kľúčové z hľadiska postupu sa napokon ukázalo domáce víťazstvo nad Sportingom Lisabon (4:3), v ktorom nemecké družstvo rozhodlo o zisku troch bodov až v nadstavenom čase z pokutového kopu. Real Madrid si naopak zabezpečil postup v predstihu a B-skupinu napokon vyhral s plným počtom 18 bodov a skóre 16:2. 

 

Schalke aj Real majú aktuálne bohaté zastúpenie na listine zranených hráčov. Trénerovi "Die Königsblauen" Robertovi Di Matteovi - šampiónovi s londýnskou Chelsea z roku 2012 - momentálne chýbajú pre rôzne zranenia Julian Draxler, Ralf Fährmann, Jefferson Farfán, Leon Goretzka, Sead Kolašinac a Chinedu Obasi. Podobne početná maródka je aj na strane španielskeho tímu, absentujú Fábio Coentrao, James Rodríguez, Sami Khedira, Luka Modrič, Sergio Ramos a Pepe. Nebolo by prekvapením, keby sa v zostave Taliana Ancelottiho objavila niektorá zo zimných posíl: Brazílčan Lucas Silva či iba 16-ročný zázračný nórsky mladík Martin Ödegaard. 

 

Útočník Sidney Sam verí, že aj keď futbalová verejnosť považuje Schalke za papierového outsidera, mužstvo z Gelsenkirchenu sa pokúsi postúpiť ďalšieho kola. "Real je tím svetovej triedy plný výborných hráčov ako Cristiano Ronaldo, Bale, Benzema a ďalší. Pokiaľ budeme kompaktne brániť, dokážeme sťažiť život akémukoľvek mužstvu na svete. Máme dobrých hráčov. Som si istý, že naša šanca príde. Je tu nová sezóna, sme v inej situácii ako pred rokom. Myslím si, že náš tím je teraz oveľa stabilnejší," povedal päťnásobný nemecký reprezentant Sam pre oficiálnu stránku svojho zamestnávateľa. Prvý súťažný návrat do Nemecka na klubovej úrovni zažije od letného prestupu z Bayernu Mníchov stredopoliar Realu Toni Kroos. "Nebude to ľahké. Schalke sa v I. bundeslige darí, remizovalo dokonca aj na pôde Bayernu. Pod trénerom Di Matteom majú veľmi silnú obranu. My máme veľa zranených hráčov. Bude to tvrdý oriešok, ale chceme sa kvalifikovať do ďalšieho kola. Musíme obidva zápasy odohrať dobre, byť stále sústredení a rešpektovať súpera," povedal Kroos pre web madridského klubu. 

 

Švajčiarsky FC Bazilej chce v úvodnom dueli proti FC Porto dosiahnuť dobrý výsledok, od ktorého by sa mohol odraziť k postupu do štvrťfinále. Postup medzi osem najlepších tímov by bol pre Bazilej, ktorý prenikol do vyraďovacej fázy z B-skupiny na úkor anglického FC Liverpool, historický úspech v Lige majstrov. Švajčiarske mužstvo sa predstaví medzi najlepšou šestnástkou po trojročnej prestávke. V sezóne 2011/2012 zdolal tím zo Štadióna sv. Jakuba v osemfinále neskorších finalistov z Bayernu Mníchov gólom Valentina Stockera 1:0, v odvete však bavorský veľkoklub uštedril Švajčiarom zahanbujúci debakel 7:0. Zaujímavosťou je, že tréner FCB Paulo Sousa bol už v priebehu hráčskej kariéry veľkým rivalom FC Porto, keďže si obliekal dresy lisabonských klubov Benficy aj Sportingu. Víťaz LM zo sezóny 2003/2004 FC Porto postúpil zo základnej H-skupiny bez prehry z prvého miesta so ziskom 14 bodov. 

"Samozrejme, veľmi sa tešíme na súboje s Portom. Intenzívne sa na ne pripravujeme. Polovica nášho realizačného tímu sú Portugalčania, poznajú Porto veľmi dobre a my hráči im úplne dôverujeme. Verím, že predvedieme atraktívny futbal," vyhlásil pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie (UEFA) útočník Bazileja Marco Streller. Porto naposledy účinkovalo vo vyraďovacej fáze európskeho pohára číslo jeden v sezóne 2012/2013, v osemfinále mu vtedy vystavila stopku španielska Málaga. Bazilej bude musieť v stredu oželieť služby dištancovaného obrancu Fabiana Schära. Hosťom bude chýbať zranené trio Ivan Ivanov, Adama Traoré a Adrián López. 

 

Odvety sú na programe v Madride a Porte v utorok 10. marca. 

Program stredajších prvých stretnutí osemfinále futbalovej Ligy majstrov (oba zápasy sa začnú o 20.45 h SEČ, odvety sa hrajú v utorok 10. marca): 
Schalke 04 Gelsenkirchen (Nem.) - Real Madrid (Šp.), rozhoduje: Atkinson (Angl.) 
FC Bazilej (Švaj.) - FC Porto (Portug.), rozhoduje: Clattenburg (Angl.) 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies