LM: Real chce jubilejný titul, Atlético premiérový

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 11:38 • 2 min
LM: Real chce jubilejný titul, Atlético premiérový

LISABON - Futbalisti španielskeho Atlética Madrid budú mať v sobotu príležitosť zakončiť výnimočnú sezónu premiérovým triumfom v prestížnej Lige majstrov.

slovakia

left justify in out

Poslednou prekážkou na ceste za vysnívanou trofejou budú pre zverencov trénera Diega Simeoneho hráči mestského rivala Realu Madrid. Vo finále LM sa premiérovo stretnú dva kluby z rovnakého mesta. Finálový duel, ktorý sa začne o 20.45 h SELČ na štadióne Estádio da Luz v Lisabone, povedie ako hlavný rozhodca Holanďan Björn Kuipers. V zápise o stretnutí bude ako domáci tím uvedený Real Madrid.

Real sa predstaví vo finále kontinentálneho pohára číslo jeden trinástykrát, Atlético bude hrať o trofej v najprestížnejšej európskej futbalovej súťaže po druhý raz. Real má na konte deväť celkových primátov, čo je najviac zo všetkých klubov, Atlético ešte nezískalo "ušatú trofej" a môže sa stať 23. tímom, ktorý získa pohár pre európskeho klubového šampióna. 

 

Atlético prežíva pod vedením argentínskeho trénera a bývalého hráča klubu Simeoneho "rozprávkovú" sezónu. V sobotu získali jeho zverenci prvý titul v španielskej Primera División od ročníka 1995/1996 a ukončili nadvládu Realu a FC Barcelona v tamojšej najvyššej súťaži. V Lige majstrov 2013/2014 neprehrali ani jedno z dvanástich stretnutí, na svojom konte majú deväť výhier a tri remízy. Vo vyraďovacej fáze postupne eliminovali AC Miláno, FC Barcelona a londýnsky FC Chelsea. "Šance vo finále sú vyrovnané. Real má výraznejšie individuality a túžbu po triumfe, my zas veľkú motiváciu. Neznamená to však, že po víťazstve netúžime rovnako aj my," citovala argentínskeho kormidelníka oficiálna internetová stránka Európskej futbalovej únie (UEFA). "Kľúčom k úspechu bude stred poľa a hra záložníkov na oboch stranách. Tím, ktorý sa lepšie vyrovná s tlakom, zdvihne nad hlavu pohár," vyhlásil Simeone, ktorý nemusí podľa vlastných slov špeciálne motivovať svojich zverencov pre finálový duel: "Motiváciou pre týchto chlapcov je to, že si oblečú klubový dres. Nezáleží na tom, kto je ich súper." 

Hráči slávnejšieho Realu nenaplnili predsezónny cieľ a v najvyššej domácej súťaži obsadili až tretiu priečku za Atléticom a FC Barcelona. V aktuálnej edícii Ligy majstrov prehrali jediný duel, vo štvrťfinálovej odvete nestačili na futbalistov nemeckej Borussie Dortmund (0:2). Na svojom konte majú v LM 2013/2014 aj desať víťazstiev a jednu remízu. Zaujímavosťou je, že na ceste vyraďovacou fázou boli ich protivníkmi len mužstvá z nemeckej I. bundesligy - v osemfinále Schalke 04 Gelsenkirchen, vo štvrťfinále Dortmund a v semifinále Bayern Mníchov. Jednoznačný postup cez Bavorov po víťazstvách 1:0 v Madride a 4:0 v Mníchove bol pre zverencov talianskeho stratéga Carla Ancelottiho pozitívnym impulzom pred náročným záverom sezóny.

 

Futbalisti Realu veria, že môžu vybojovať pre klub jubilejný desiaty úspech v Lige majstrov. "Sme presvedčení, že ich môžeme opäť zdolať," vyhlásil waleský krídelník Realu Gareth Bale. Vzájomná bilancia z tejto sezóny hovorí v prospech Realu: v rámci ligovej súťaže síce prehral s Atléticom 0:1 a vybojoval remízu 2:2, Ancelottiho zverenci však zvíťazili v oboch semifinálových dueloch tamojšieho Kráľovského pohára (3:0, 2:0). "Sme si vedomí toho, že v tejto sezóne sú mimoriadne silní. Vieme však, že sme ich už dokázali zdolať, a v sobotu môžeme opäť uspieť," dodal Bale, ktorý môže na štadióne Benficy Lisabon nastúpiť na svoje prvé finále Ligy majstrov. "Toto sú dôvody, pre ktoré sa chodí do Realu - aby ste hrali veľké finále a bojovali o trofeje. Pre každého hráča znamená takýto zápas veľký tlak, ale tešíme sa na to a veríme, že môžeme vyhrať. Dúfam, že predvedieme skvelý výkon a uspejeme," uzavrel Gareth Bale. 

V zostave "bieleho baletu" by po zdravotných problémoch nemal chýbať portugalský kanonier Cristiano Ronaldo, ktorý utvoril 16 gólmi v tejto sezóne nový rekord v počte zásahov v tejto najprestížnejšej európskej súťaži klubov. Atlético sa pravdepodobne bude musieť zaobísť bez útočníka Diega Costu a stredopoliara Ardu Turana. 
V doterajšej histórii sa vo finále stretli štyrikrát kluby z rovnakej krajiny. V roku 2000 zvíťazil Real Madrid nad FC Valencia (3:0), v roku 2003 si AC Miláno poradil s Juventusom Turín (0:0 po predĺžení, na strely zo značky pokutového kopu 3:2), o päť rokov neskôr Manchester United zdolal FC Chelsea (1:1 po predĺžení, na strely zo značky pokutového kopu 6:5). Vlani uspel Bayern Mníchov nad Borussiou Dortmund (2:1). 

 

V prospech Atlética hovorí skutočnosť, že jeho hráči neprehrali už osem stretnutí po sebe so španielskymi súpermi v rámci pohárovej Európy. Naopak, Real nevyhral predchádzajúce tri súboje so španielskymi rivalmi. Vo všetkých troch prípadoch išlo o konfrontácie s FC Barcelona. Vo vzájomných dueloch týchto dvoch tímov je na tom lepšie Real, ktorý má bilanciu 104 víťazstiev - 46 remíz - 47 prehier. 

Predpokladané zostavy Realu Madrid a Atlética Madrid vo finále LM 2013/2014: 


Real: Casillas - Arbeloa, Sergio Ramos, Varane, Marcelo - Khedira, Modrič - Bale, Á. di María, Cristiano Ronaldo - Benzema 
Atlético: Courtois - Juanfran, Miranda, D. Godín, Filipe Luís - Tiago, Gabi - J. Sosa, Raúl García, Koke - David Villa 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies