LM: Porto chce po 28 rokoch zdolať Bayern, PSG proti Barcelone

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 16:43 • 2 min
LM: Porto chce po 28 rokoch zdolať Bayern, PSG proti Barcelone

PORTO/PARÍŽ 13. apríla (SITA) - Stredajší program futbalovej Ligy majstrov ponúkne ďalšie prvé zápasy štvrťfinále. FC Porto privíta Bayern Mníchov a parížsky St. Germain sa tretíkrát v tejto sezóne európskeho pohára číslo jeden stretne s FC Barcelona.

slovakia

left justify in out

Zaujímavosťou oboch duelov je fakt, že tréneri spomenutých štyroch tímov (Julen Lopetegui, Pep Guardiola, Laurent Blanc a Luis Enrique, pozn.) boli v sezóne 1996/1997 spoluhráčmi v FC Barcelona. Lopetegui, Guardiola a Enrique figurovali navyše spolu aj vo výbere Španielska na MS 1994 v USA.

"Či som prekvapený? Nie. Prečo by som mal byť? Hráči v jednom z najlepších klubov na svete sa učili od špičkových trénerov. Julen, Pep, Laurent aj Luis Enrique vždy mali talent a osobnosť. Boli obklopení dobrými ľuďmi a keď si zvyknete na víťazstvá, chcete ísť ďalej," interpretuje írsky Independent slová barcelonskej legendy Bulhara Christa Stoičkova, ktorý narážal na skutočnosť, že v 90. rokoch minulého storočia viedli Barcelonu známe trénerské esá ako Johan Cruyff, Bobby Robson s Josém Mourinhom či Louis van Gaal. 

 

"Portskí draci" túžia zopakovať úspech spred takmer 28 rokov, keď vo finále vtedajšieho Európskeho pohára majstrov (predchodca Ligy majstrov, pozn.) zdolali práve mníchovský Bayern (2:1). Odvtedy sa obaja súperi streli na európskej pohárovej scéne štyrikrát, ale portugalské mužstvo nezvíťazilo ani raz. Mužstvo domáceho kormidelníka Julena Lopeteguiho si na Bavorov trúfa aj pre málovídanú "zdravotnú krízu" v nemeckom tíme. Koučovi Bayernu Pepovi Guardiolovi totiž pre rôzne zranenia či choroby chýbajú David Alaba, Mehdi Benatia, Javi Martínez, Franck Ribéry, Arjen Robben, Bastian Schweinsteiger či Tom Starke. Guardiola mal vo víkendovom bundesligovom dueli proti Eintrachtu Frankfurt (3:0) k dispozícii len 13 hráčov do poľa. "Situácia je kritická, naozaj kritická. Môžem prezradiť, že v tejto chvíli máme dokopy len 14 naozaj zdravých hráčov. Nemáme žiadne alternatívy, sme unavení. Dúfam, že myseľ hráčov dokáže kontrolovať ich nohy," cituje portál portugoal.net slová 44-ročného rodáka zo Santpedora. 

 

O niečo menšie problémy so zostavou má portský tréner Lopetegui, ktorý bude musieť oželieť služby španielskeho krídelníka Cristiana Tella. Otázny je štart kolumbijského kanoniera Jacksona Martíneza, ktorý si mesiac prakticky nekopol do lopty. Na druhej strane, zastúpiť ich môžu adekvátne opory Ricardo Quaresma a Vincent Aboubakar. "Som presvedčený, že je to náš najlepší tím za ostatných 30 rokov," vyhlásil prezident dvojnásobného víťaza LM (1987, 2004) Pinto da Costa. 

 

FC Barcelona sa v boji o semifinále stretne s Parížom St. Germain. Oba tímy na seba narazili už v základnej skupine. Francúzsky klub doma triumfoval 3:2, na Camp Nou ťahal za kratší koniec (1:3). FCB a PSG sa v doterajšej histórii európskych pohárov stretli sedemkrát: každé z mužstiev dvakrát zvíťazilo, v troch prípadoch sa zrodila remíza. 


V stredajšom prvom stretnutí francúzskemu klubu nebude k dispozícii pre trest Zlatan Ibrahimovič. Zverenci trénera Laurenta Blanca aktuálne ťahajú sériu štyroch víťazstiev, na ktorých sa "Ibra" podieľal ôsmimi gólmi. Dištancovaní sú aj Talian Marco Verratti a reprezentant Pobrežia Slonoviny Serge Aurier, pre zranenie nenastúpia David Luiz a Thiago Motta. Napriek neúčasti viacerých dôležitých hráčov kouč Blanc pomýšľa na víťazstvo. "V priebehu zimnej prestávky sme tvrdo pracovali a momentálne naberáme na obrátkach. Minulý rok v takomto čase sme kondične upadali," cituje portál Eurosportu predzápasové vyjadrenie Blanca, majstra sveta z roku 1998. 

 

"Štvrťfinálové duely budú oveľa odlišné ako zápasy v skupinovej fáze. V stávke je omnoho viac, vo futbale je každý zápas iný," myslí si niekdajší hráč Barcelony aj PSG Ludovic Giuly. Hráči katalánskeho klubu v sobotu "prehajdákali" dvojgólové vedenie v dôležitom dueli na pôde FC Sevilla (2:2) a urobili veľkú službu Realu Madrid, najbližšiemu prenasledovateľovi "blaugranas" v najvyššej španielskej súťaži. Kráľovský veľkoklub totiž domácim triumfom nad outsiderom z Eibaru 3:0 znížil manko na vedúcu Barcelonu v tabuľke La Ligy na dva body. Po dueli v Seville rezonovali predovšetkým chyby brankára Claudia Brava a stopéra Gerarda Piquého pri presných zásahov domácich. Trénerovi Barcelony Luisovi Enriquemu nebude k dispozícii potrestaný pravý bek Daniel Alves, ktorého by mal nahradiť Adriano Correia alebo Martín Montoya. Dlhodobo chýba zranený belgický obranca Thomas Vermaelen. 

Parížania by sa v prípade postupu objavili medzi najlepšími štyrmi tímami LM druhýkrát v histórii. Jediný raz sa im to podarilo v sezóne 1994/1995, keď vo štvrťfinále postúpili práve cez Barcelonu. Minulosezónne zápolenia týchto tímov v rovnakej fáze európskeho pohára číslo jeden lepšie vyzneli pre španielskeho zástupcu, ktorý po dvoch remízach išiel ďalej vďaka vyššiemu počtu gólov strelených na pôde súpera. Barcelona postúpila do štvrťfinále LM ôsmykrát za sebou, čo sa ešte nikomu nepodarilo. PSG doma v pohárovej Európe neprehral od novembra 2006, keď v skupinovej fáze Pohára UEFA podľahol izraelskému Hapoelu Tel Aviv. Odvtedy ťahá šnúru 33 duelov bez prehry. 

 

Odvety štvrťfinále Ligy majstrov sú na programe v Mníchove a Barcelone v utorok 21. apríla. 

 

Program stredajších prvých stretnutí štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov (obidva zápasy sa začnú o 20.45 h SELČ, odvety sa hrajú v utorok 21. apríla): 
FC Porto (Portug.) - Bayern Mníchov (Nem.), rozhoduje: Carlos Velasco Carballo (Šp.) 
Paríž St. Germain (Fr.) - FC Barcelona (Šp.), rozhoduje: Mark Clattenburg (Angl.)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies