LM: Na San Sire v Miláne repríza madridského derby z roku 2014

NETKY.SK • 27 Máj 2016, 08:24 • 2 min
LM: Na San Sire v Miláne repríza madridského derby z roku 2014

MILÁNO - Sobotňajší finálový súboj futbalovej Ligy majstrov 2015/2016 na štadióne San Siro v Miláne určí nového európskeho klubového šampióna.

slovakia

left justify in out

V dueli o "ušatú trofej" nastúpia proti sebe dva madridské kluby - Real a Atlético. Bude to celkovo šieste finálové stretnutie, v ktorom sa predstavia mužstvá z rovnakej krajiny. Súboj má výkop o 20.45 h SELČ, z pozície hlavného rozhodcu ho povedie Angličan Mark Clattenburg.

 

Madridskí rivali sa v rozhodujúcom dueli európskeho pohára číslo jeden stretnú po dvoch rokoch. V Lisabone bol vtedy úspešnejší Real (4:1 po predĺžení, pozn. red.), ktorý vtedy získal jubilejnú 10. trofej kontinentálneho klubového šampióna. Atlético sa ujalo vedenia v 36. min zásluhou Uruguajčana Diega Godína a bolo sekundy od najväčšieho úspechu v klubovej histórii. V 93. min si však Sergio Ramos nabehol na roh Luku Modriča a presnou hlavičkou poslal duel do predĺženia. Real v pridanej tridsaťminútovke strelil ďalšie tri góly a dokonal vytúženú "La Décimu". Víťazný presný zásah zaznamenal Gareth Bale, triumf "kráľovského klubu" neskôr poistili aj Marcelo a Cristiano Ronaldo.

 

Strelec rozhodujúceho gólu vo finále LM 1998 medzi Juventusom Turín a Realom Madrid (0:1) Predrag Mijatovič predpovedá, že Bale bude hrdinom "bieleho baletu" aj v sobotu večer. "Real potrebuje zvíťaziť, aby zachránil sezónu. Neúspech druhý rok za sebou by bol veľmi znepokojujúci. Myslím si, že mužstvo disponuje hráčmi, ktorí v sebe majú dar rozhodovať veľké zápasy. Jedným z nich je aj Gareth Bale, dúfajme, že mu vydrží strelecká forma," povedal 47-ročný rodák z čiernohorskej Podgorice podľa portálu fourfourtwo.com.

 

Aj bývalý tréner "kráľovského klubu" Carlo Ancelotti (2013-2015) dáva vo finále väčšie šance svojím bývalým zverencom. "Bude to viac-menej rovnaký zápas ako pred dvoma rokmi, vo vysokom nasadení. Atlético bude brániť a Real útočiť. Odvtedy sa veľa nezmenilo, oba kluby sa držia svojej filozofie. Rozdiel je iba v tom, že teraz je trénerom Realu Zidane," vyhlásil Ancelotti pre Omnisport.

 

Stredný obranca Atlética Godín priznal, že prehra v lisabonskom finále ho dodnes veľmi trápi. "Po góle, ktorý som strelil, som sa cítil skvele. Bol to veľmi pekný zásah, ale na konci dvíhal trofej nad hlavu náš súper a to bolo to jediné, na čom záležalo. Teraz to bude iné finále ako pred dvoma rokmi, musíme zúročiť túto skúsenosť, aby sme v Miláne neboli znova zdolaným mužstvom. Na prehru v Lisabone bolo ťažké zabudnúť, ale sklamanie postupne prešlo. Možno aj preto, že sme sa v sezóne 2013/2014 stali šampiónmi La Ligy. Myslím si, že v sobotu všetci uvidia bojovné, fyzicky náročné a veľmi taktické stretnutie," skonštatoval Godín pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie (UEFA).

 

Real Madrid dosiahol 14. finále v rámci najprestížnejšej európskej klubovej súťaže, Atlético má na konte zatiaľ dve neúspešné účasti v rozhodujúcich súbojoch (1974, 2014). "Pred nami je obrovská príležitosť. Náš klub išiel v nedávnych rokoch nahor, účasť v dvoch finále počas troch sezón je niečo takmer nepredstaviteľné. V celej mojej kariére som ešte nehral dôležitejší zápas ako ten, ktorý nás čaká v sobotu. Predtým sme triumfovali nad majstrami Španielska aj Nemecka, no najbližší duel s Realom bude ešte náročnejší. Máme šancu dokázať niečo, čo sa ešte Atléticu nepodarilo," vyhlásil podľa oficiálnej stránky Atlética útočník Fernando Torres.

 

Oba tímy sa doteraz v súťažných stretnutiach stretli 212-krát. Bilancia vyznieva v prospech Realu, ktorý triumfoval v 107 dueloch, Atlético uspelo v 54 prípadoch. Od pamätného lisabonského finále v roku 2014 sa uskutočnilo desať vzájomných meraní síl - Atlético zvíťazilo v piatich, Real v jedinom.

 

"V sobotu to budeme mať náročné, ale odkedy je pri mužstve Zinedine Zidane, v našej hre je viac nadšenia. Priniesol zmenu, ktorú sme potrebovali. Odvádza skvelú prácu, pod jeho vedením sme sa veľmi zlepšili," povedal nemecký majster sveta a pilier stredu poľa "Merengues" Toni Kroos. "Bude to prvýkrát od smrti Alfreda Di Stéfana (zomrel 7. júla 2014, pozn. red.), čo sa Real predstaví v európskom finále. Našou povinnosťou je zvíťaziť," nadviazal brazílsky defenzívny záložník Casemiro.

 

Zinedine Zidane sa môže stať siedmym mužom, ktorému by sa podarilo zvíťaziť v Lige majstrov ako hráčovi aj ako trénerovi. "Už viem, aké je byť aktérom finále LM ako hráč aj ako asistent trénera. Musíme do zápasu vstúpiť s pokojom, rozhodnosťou a trpezlivosťou. Potrebujeme štipku z každej tejto ingrediencie. Ťažko povedať, či sme lepší ako pred dvoma rokmi, to ukáže až sobota. Môžem povedať len toľko, že sme mali dobrú sezónu, prístup hráčov je úžasný a myslím si, že sme v solídnej forme. Šance pred finále sú vyrovnané, sme pripravení bojovať o víťazstvo až do konca," povedal pre oficiálnu stránku Realu Madrid tréner Zinedine Zidane.

 

"Naše mužstvo je na správnej ceste. Sezónu v La Lige sme ukončili dobre a v sobotu chceme dosiahnuť víťazstvo, vďaka ktorému bude môcť Real Madrid hodnotiť ročník 2015/2016 ako úspešný. Sme presvedčení, že sa nám to môže podariť. Po tom, čo sa stalo pred dvomi rokmi v Lisabone, si bude Atlético určite dávať veľký pozor. Dúfam, že to bude trochu iný zápas ako vtedy. Súper sa bude snažiť uspieť, ale my sme pripravení hrať vo veľkom nasadení a zvíťaziť," vyhlásil pre oficiálnu klubovú stránku hviezdny zakončovateľ Realu Cristiano Ronaldo. Tridsaťjedenročný rodák z Madeiry dosiahol v tejto sezóne LM už 16 zásahov a je blízko vyrovnania vlastného 17-gólového rekordu v európskom pohári číslo jeden spred dvoch rokov. "Bolo by pekné prekonať rekord, ale najdôležitejší je náš spoločný triumf. Dôležité je aj to, že naši priaznivci stoja za nami, tak ako v predchádzajúcich stretnutiach. Dúfam, že nám pomôžu zažiť ďalšiu čarovnú noc," doplnil Cristiano Ronaldo.

 

"Real Madrid si zaslúži ďalší titul. Pre mňa osobne je to pekný rok, pretože je prvý, čo vediem tento tím ako kapitán. Je to pre mňa motivácia navyše. Chvíľa, akú sme zažili pred dvoma rokmi, môže nastať znova. Vydáme zo seba to najlepšie, dúfajme, že budeme môcť oslavovať zisk trofeje," vyslovil svoj názor pred finále aj Sergio Ramos.

 

Tréner Diego Simeone pozná z hráčskych čias prostredie milánskeho San Sira, keďže v rokoch 1997-1999 hájil farby miestneho Interu. "Je to pre mňa dôverne známe miesto. Som si istý, že fanúšikov na tribúnach bude počuť poriadne hlasno. Šance oboch tímov sú 50 na 50, oba tímy sú na tom rovnako. Je to len jeden zápas, každý zo súperov má síce iné možnosti, no chceme zvíťaziť," povedal Simeone.

 

Niekdajší skvelý obranca "pusiniek" Roberto Carlos hráčom Realu Madrid odkázal: "Vychutnajte si toto stretnutie, pretože na svete je veľa hráčov, ktorí by chceli hrať v tomto finále. Všetky oči sa budú v sobotu upierať na milánske San Siro. Pripravte sa dobre psychicky aj emocionálne, rozhodujúci duel v LM býva iný ako bežné zápasy. Robte to, čo ste robili v doterajšom priebehu sezóny!" Štyridsaťtriročný Brazílčan vie, o čom hovorí - "ušatú trofej" získal trikrát (1998, 2000 a 2002).

Predpokladané zostavy:
Real Madrid: K. Navas - Dani Carvajal, Sergio Ramos, Pepe, Marcelo - Modrič, Casemiro, Kroos - Bale, Benzema, C. Ronaldo
Atlético Madrid: Oblak - Juanfran, Giménez, Godín, Filipe Luís - Saúl Ňíguez, Gabi, A. Fernández, Koke - Griezmann, F. Torres



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona