LM: ManCity vyzve Real Madrid, Pellegrini proti bývalému klubu

NETKY.SK • 25 Apríl 2016, 09:03 • 2 min
LM: ManCity vyzve Real Madrid, Pellegrini proti bývalému klubu

MANCHESTER - Utorňajší prvý zápas semifinále futbalovej Ligy majstrov medzi Manchestrom City a Realom Madrid môže naznačiť, ktorý z dvoch tímov by sa 28. mája mohol predstaviť v milánskom finále. Duel v Manchestri sa začne tradične o 20.45 h a z pozície hlavného rozhodcu ho povedie Turek Cüneyt Cakir. Odveta je na programe 4. mája v Madride.

slovakia

left justify in out

Mužstvo zo severozápadu Anglicka sa v semifinále LM predstaví vôbec prvýkrát v histórii a tretíkrát v rámci pohárovej Európy, premiérovo od roku 1971. Pre desaťnásobného európskeho klubového šampióna z Madridu pôjde o 27. účasť medzi najlepším kontinentálnym kvartetom. V súčte všetkých európskych pohárových súťaží sa doteraz Real predstavil v semifinále 31-krát. "Merengues" sa v súbojoch o finále LM sa predstavia šiesty rok v slede, postúpili však iba raz - v roku 2014, keď ostatný raz získali "ušatú trofej".

 

"Liga majstrov je mimoriadna súťaž. Účinkoval som v nej šesťkrát so štyrmi rôznymi tímami a zakaždým sme postúpili zo skupiny. Samozrejme, zažil som aj nepríjemné skúsenosti. Prvýkrát to bolo v roku 2006, s Villarrealom sme boli blízko postupu do finále. V semifinále proti Arsenalu Londýn sme dominovali a do rozhodujúceho súboja nás mohla posunúť jedenástka Riquelmeho v poslednej minúte odvetného duelu semifinále. Boli sme vtedy najlepším tímom v Európe, v tom čase sme v lige zdolali neskoršieho víťaza LM Barcelonu jednoznačne 3:0. Z čias, keď som bol v Reale Madrid, ma bolelo vypadnutie v osemfinále LM 2009/2010 s Olympique Lyon. Rád spomínam na pôsobenie v Málage, dostali sme sa medzi najlepšiu európsku osmičku," vyhlásil podľa oficiálnej stránky Európskej futbalovej únie (UEFA) Manuel Pellegrini.

 

Šesťdesiatdvaročný Ćiľan viedol "biely balet" v sezóne 2009/2010. Mužstvo pod jeho vedením získalo v Primera División 96 bodov, na ligový titul to však nestačilo. Majster FC Barcelona vtedy získal ešte o tri body viac. "Bol som vtedy naštvaný, lebo hoci sme hrali veľmi dobre, nezískali sme titul. Strelili sme vtedy viac ako sto gólov. Bola pre mňa česť pôsobiť v Reale Madrid bez ohľadu na to, ako to dopadlo. Momentálne na tom už nezáleží. Manchester City sa pod mojím vedením dostal medzi najlepšie štyri tímy, musíme veriť vo vlastné schopnosti. Budeme to mať veľmi náročné," doplnil Pellegrini.

 

"Citizens" sa na semifinále európskeho pohára číslo jeden naladili sobotňajším triumfom v Premier League nad Stoke City (4:0). Dvomi gólmi sa zaskvel 19-ročný nigérijský tínedžer Kelechi Iheanacho. Viaceré britské médiá špekulujú o tom, že produkt klubovej akadémie by mohol v utorok nastúpiť v útoku vedľa Sergia Agüera. Štart Argentínčana je však otázny. Pellegrinimu nebudú k dispozícii ani stopér Vincent Kompany či krídelník Raheem Sterling.

 

"Duel so Stoke City bol pre nás skvelou prípravou na zápas s Realom Madrid. V utorok sa musíme v každom okamihu maximálne sústrediť na každú loptu, poctivo bojovať a byť pozitívne naladení, čelíme totiž veľmi dobrému protivníkovi. Liga majstrov je veľká súťaž. Doma potrebujeme zvíťaziť, pretože odveta v Madride nebude ľahká," vyhlásil Iheanacho pre oficiálnu klubovú stránku.

 

Manchester City si v ostatných dvoch dueloch LM pred vlastným obecenstvom (osemfinále s Dynamom Kyjev a štvrťfinále proti Parížu St. Germain, pozn.) udržal čisté konto. Zároveň je to jediný zo semifinalistov, ktorý sa v predchádzajúcej fáze prezentoval priemerným držaním lopty pod úrovňou 50 %. "Vieme, že je to veľmi dôležitý zápas. Nielen pre nás, hráčov, ale aj pre fanúšikov. Bude to jeden z najdôležitejších duelov v dejinách nášho klubu," skonštatoval podľa portálu soccerway.com stredopoliar ManCity Fernando.

 

Obidva tímy sa na európskej pohárovej scéne stretli doteraz iba dvakrát. Udialo sa tak v skupinovej fáze LM 2012/2013. V Madride sa triumfu 3:2 tešili domáci, stretnutie na anglickej pôde sa skončilo remízou 1:1.
Real Madrid v sobotu zvrátil nepriaznivo sa vyvíjajúce tzv. malé madridské derby v rámci Primera División na pôde Raya Vallecano (3:2). "Nie je ľahké uspieť v zápase, keď prehrávate 0:2. Dokázali sme otočiť duel napriek tomu, že sme dvakrát rýchlo inkasovali. Chlapci preukázali dostatok trpezlivosti a v tom bol rozdiel medzi oboma tímami. Máme hráčov, ktorí sú schopní zvrátiť zápas v náš prospech aj vtedy, keď sa nám nedarí," vyhlásil kouč Realu Zinedine Zidane. Tomu pred utorňajším duelom robí starosti predovšetkým zdravotný stav dvojice CR7 a Benzema. "Cristiano do Manchestru určite pocestuje. V prípade Karima sa ešte neviem s určitosťou vyjadriť," doplnil 43-ročný rodák z Marseille. Obrat v stretnutí zariadil najdrahší svetový futbalista Gareth Bale. Walesan najprv v 35. hlavičkou znížil a v 81. min predviedol domácej defenzíve svoju rýchlosť a strelil víťazný gól.

 

Medzitým v 52. min profitoval z presného centra Danila madridský objav sezóny Lucas Vázquez.
"Prebojovali sme sa do semifinále Ligy majstrov a stále sme v hre o titul v La Lige. Sme v dobrej forme, v Manchestri sa budeme snažiť zvíťaziť a neinkasovať. Už niekoľko dní 'cítim v žalúdku motýle a som ako na ihlách', ale pomáha mi to v koncentrácii na toto dôležité stretnutie," cituje web Realu Madrid slová brazílskeho obrancu Marcela.

 

Viacero hráčov si v minulosti oblieklo dres obidvoch klubov vrátane známych mien ako Steve McManaman, Nicolas Anelka, Robinho, Javi García či Emmanuel Adebayor. "Z McManamana som bol nadšený. Bol to skutočný futbalový džentlmen, úžasný chlapec, vždy s úsmevom na tvári, nikdy sa na nič nesťažoval a bol príkladným vodcom našej kabíny. V skratke – bol to fantastický hráč," spomína na svojho niekdajšieho zverenca bývalý kouč Real Madrid Vicente Del Bosque. Obaja boli súčasťou "Los Blancos" v rokoch 1999-2003, dvakrát sa spoločne tešili z triumfu v Lige majstrov (2000 a 2002).

 

"Bude to náročné semifinále pre madridský tím. Hral som za City a viem, ako ťažko sa hrá súperom na ich štadióne. Citizens nie sú slabým mužstvom. Vo svojom strede majú Yayu Tourého, Davida Silvu, Kevina de Bruyna a Sergia Agüera, ktorý dá gól zakaždým, keď nastúpi. V Španielsku si možno všetci myslia, že Real Madrid určite postúpi do finále, ale môžete si byť istí, že to bude vyrovnané. Z môjho pohľadu sú šance oboch mužstiev 50 na 50," vyhlásil pre denník AS togský útočník Emmanuel Adebayor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona