LM: Dynamo Kyjev privíta ManCity, Atletico do Eindhovenu

NETKY.SK • 23 Február 2016, 08:00 • 2 min
LM: Dynamo Kyjev privíta ManCity, Atletico do Eindhovenu

MADRID - Prvá časť osemfinále futbalovej Ligy majstrov 2015/2016 sa uzavrie stredajšími dvoma zápasmi, v ktorých sa stretne Dynamo Kyjev s Manchestrom City a PSV Eindhoven privíta Atlético Madrid.

slovakia

left justify in out

Kyjevské mužstvo postúpilo medzi najlepších šestnásť tímov starého kontinentu po 16 rokoch. Dynamo naposledy prekročilo brány základnej skupiny LM ešte v sezóne 1999/2000 v čase, keď zaň strieľal góly súčasný kouč Sergij Rebrov. "Spoločne s asistentmi sme sledovali viacero zápasov Manchestru City, či už naživo alebo z videozáznamu. Poznatkov máme dosť, snáď nám pomôžu v oboch vzájomných dueloch. Hráči sú pripravení nechať na ihrisku všetky sily. Hra Dynama má svoju vlastnú tvár. Verím, že ju v stredu ukážeme. Nechcem, aby to vyznelo gýčovito: protivníka síce rešpektujeme, ale nebojíme sa ho. Chceme dosiahnuť výsledok, za ktorý sa fanúšikovia nebudú musieť hanbiť," cituje denník Komanda slová Rebrova, ktorý v 90. rokoch minulého storočia patril s Andrijom Ševčenkom, Andrijom Gusinom či Kachom Kaladzem k hlavným pilierom mužstva legendárneho kouča Valerija Lobanovského. Už vtedy bol súčasťou A-tímu Dynama brankár Olexandr Šovkovskij. "Odkedy som v roku 1994 prvýkrát nastúpil v LM, tempo hry sa nesporne zvýšilo. Zmenili sa aj úlohy brankárov. V súčasnosti pomáhajú oveľa viac v obrane aj pri zakladaní útokov. V osemfinále čelíme tímu plného hviezd, ale vnútorný pocit mi navráva, že máme šancu, aby sme cez Manchester City postúpili ďalej," vyhlásil pre web Európskej futbalovej únie (UEFA) momentálne už 41-ročný Šovkovskij (nar. 2. januára 1975), tretí najstarší hráč, aký kedy nastúpil v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži.

Dynamo odohralo nateraz posledný súťažný zápas ešte 9. decembra minulého roka, keď v záverečnom kole skupinovej fázy LM zdolalo izraelský tím Maccabi Tel Aviv (1:0). Duel v Kyjeve sa vtedy hral pred prázdnymi tribúnami. Dôvodom bol rasovo motivovaný útok ukrajinských fanúšikov na Olympijskom štadióne proti najmenej ôsmim priaznivcom FC Chelsea vo vzájomnom zápase z 20. októbra 2015.

Podľa niekdajšieho kormidelníka ukrajinskej reprezentácie aj Dynama Kyjev Leonida Burjaka je favoritom Manchester City, úspech však praje "svojim". "Tieto zápasy budú pre Kyjevčanov testom pripravenosti. Myslím si, že v súčasnom rozpoložení dokážu čeliť akémukoľvek súperovi. Manchester City je síce favoritom, ale keď vidím, s akým oduševnením Dynamo v tejto sezóne hrá, želám mu úspech. Jediným problémom ukrajinského tímu je aktuálne herná prax. Prípravné zápasy počas zimy sa plnohodnotne nemôžu rovnať duelom Ligy majstrov. Dynamo odohrá prvý súťažný duel po dlhej prestávke, vyzývam ho preto k ostražitosti," vyhlásil 62-ročný rodák z Odesy pre Komsomoľskú Pravdu. Burjak verí, že Dynamu pomôže k dobrému výsledku aj početné publikum na Olympijskom štadióne v Kyjeve. "Za pozitívne považujem to, že príde plný štadión. Keď diváci povzbudzujú, hráči si nedovolia podať zlý výkon. Na tribúnach bude takmer 100-tisíc divákov. Dúfam, že usporiadatelia všetko zvládnu," doplnil Burjak.

"Dokonca aj Barcelona má svoje slabiny, takže Manchester City určite nebude výnimkou. Poznáme slabé miesta City a budeme sa ich snažiť využiť v náš prospech. Hlavné je, aby sme sa nebáli hrať futbal," skonštatovala najväčšia hviezda Dynama Kyjev Andrij Jarmolenko.

"Citizens" utrpeli v nedeľňajšom dueli osemfinále Anglického pohára (FA Cup) krutú prehru s FC Chelsea 1:5. Kouč manchesterského mužstva Manuel Pellegrini však šetril takmer všetky opory na súboj európskeho pohára číslo jeden. "Boli sme nútení to urobiť. Myslím si, že by bolo oveľa rozumnejšie odohrať zápas FA Cup-u už v sobotu. Reprezentujeme predsa Anglicko na európskej scéne," vyhlásil pre BBC 62-ročný Čiľan.

 

"Citizens" zavítajú na Ukrajinu iba druhýkrát v klubovej histórii, a opäť budú čeliť Dynamu Kyjev. Súperi sa na európskej pohárovej scéne stretli aj v sezóne 2010/2011. V osemfinále Európskej ligy vtedy uspeli Kyjevčania (2:0 doma, 0:1 vonku, pozn.).

"Musíme veriť, že sa nám v Kyjeve podarí uspieť, inak nemá zmysel tam cestovať. Začína sa fáza, v ktorej hrajú najlepší z najlepších a ak nepodáte špičkový výkon, končíte v súťaži. Očakávame silný odpor protivníka. Dynamo síce dlho nehralo súťažný zápas, ale vždy záleží na uhle pohľadu. Na druhej strane môžu byť kyjevskí hráči dostatočne odpočinutí a plní síl. Bude to ťažký zápas, zvlášť tak ďaleko od domova," vyhlásil pre oficiálnu klubovú stránku gólman ManCity Joe Hart.

PSV Eindhoven nastúpi proti Atléticu Madrid aj so snahou zlepšiť si klubové štatistiky s týmto protivníkom. Holanďania v minulosti neuspeli proti "Los Colchoneros" ani v jednom z dvoch vzájomných meraní síl (celkové skóre 1:5, pozn.). Naopak, Madridčania veria, že k ďalšiemu dobrému výsledku v LM im dopomôže uruguajská skala v obrane Diego Godín, v zostave s ktorým Atlético neinkasovalo v trinástich z 24 vystúpení v rámci európskeho pohára číslo jeden. "Dvojzápas proti PSV berieme s maximálnou vážnosťou. Rešpektujeme, čo súper v minulosti dosiahol. Eindhoven postúpil z mimoriadne náročnej skupiny. Má mladé mužstvo s dravými hráčmi, ktorí sa oponentovi snažia vnútiť svoj štýl hry. Vieme, že prvý zápas v Holandsku bude rozhodujúci. Musíme dosiahnuť priaznivý výsledok a v odvete v Madride spečatiť postup do štvrťfinále," vyhlásil Godín pre web UEFA.com.

Recept, ako prekabátiť skúseného zadáka Atlética, ponúkol Eindhovenu bývalý holandský reprezentant Willem van Hanegem. "Nasadil by som dopredu Godínovho krajana, mladého Gastóna Pereira, ktorý by mu rýchlosťou narobil problémy," napísal strieborný medailista z MS 1974 vo svojom stĺpčeku v novinách Algemeen Dagblad. "Hráčom Atlética nesmieme dať voľný priestor. Ich protiútoky sú smrtiace. Musíme hrať s nasadením," vyhlásil kouč PSV Phillip Cocu. Madridský tím absolvuje tento týždeň dve náročné stretnutia. Okrem duelu LM aj prestížne mestské derby s Realom, ktoré sa uskutoční v sobotu. "Zameriavame sa vždy na najbližší zápas. Najprv na nás čaká LM a v sobotu pôjdeme na Bernabéu," vyhlásil pre klubovú stránku kľúčový stredopoliar "Rojiblancos" Koke.

 

Odvetné stretnutia v Manchestri a Madride sú na programe v utorok 15. marca.

Program stredajších prvých stretnutí osemfinále futbalovej Ligy majstrov (oba zápasy sa začnú o 20.45 h SEČ, odvety sa hrajú v utorok 15. marca):
Dynamo Kyjev (Ukr.) - Manchester City (Angl.), rozhoduje: Mateu Lahoz (Šp.)
PSV Eindhoven (Hol.) - Atlético Madrid (Šp.), rozhoduje: Orsato (Tal.)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies