LM: Donecku pomohlo Porto, Borisov atakuje negatívny rekord

NETKY.SK • 26 November 2014, 08:52 • 2 min
LM: Donecku pomohlo Porto, Borisov atakuje negatívny rekord

DONECK - Futbalisti Šachtaru Doneck sa stali ďalším postupujúcim tímom do vyraďovacej fázy Ligy majstrov.

slovakia

left justify in out

Pomohlo im k tomu Porto, ktoré si poradilo 3:0 s Bate Borisov, ktorý má najslabšiu defenzívu v súťaži. Ukrajinskému zástupcovi preto nevadila ani prehra 0:1 doma s Bilbaom. Šachtar je v tabuľke H-skupiny druhý s ôsmimi bodmi, tretie Bilbao zaostáva kolo pred koncom prvej fázy hlavnej súťaže päť bodov. Už istým víťazom H-skupiny je trinásťbodové Porto.

 

O výhre Bilbaa v Donecku rozhodol v 68. min Mikel San José. Pre španielsky tím je to prvé víťazstvo v Lige majstrov na pôde súpera. Napriek tomu, že v súťaži už Bilbao nebude pokračovať, v klube mali z troch bodov radosť. Priblížilo ho to k jarnej Európskej lige. "Je to pre nás dôležitá výhra. Stratili sme možnosť pokračovať v Lige majstrov, ale momentálne je pre nás kľúčové udržať si tretie miesto," vysvetľoval v mixzóne štadióna vo Ľvove, kde Doneck pre krízu vo svojom regióne momentálne hráva, spokojný San José. 

 

Bilbao je momentálne tretie so štyrmi bodmi, Borisov zaostáva o bod. Oba tímy sa v závere programu skupiny 10. decembra stretnú na štadióne San Mamés v priamom boji o miestenku do Európskej ligy. "Vedeli sme, že naša situácia je komplikovaná a nie všetko máme vo svojich rukách. Po prehre Borisova a našom víťazstve však vstúpime do ďalšieho zápasu s miernou psychologickou výhodou," doplnil San José. 

 

Athletic nevstúpil do sezóny ideálne, v poslednom čase však ide forma tímu v Lige majstrov i Primera División nahor. "Sme na správnej ceste. Neprehrávame a už dokážeme aj vyhrať. Dostávame sa na dobrú úroveň. Z dnešného víťazstva môžeme čerpať aj v najbližšom ligovom súboji v sobotu v Getafe," doplnil San José. 

 

Borisov je najhoršie brániacim tímom súťaže a ak inkasuje aj v poslednom zápase v Bilbau, potom prekoná nelichotivý rekord súťaže. V skupinovej fáze zatiaľ Bate dostalo 22 gólov, rovnaký počet svietil v minulosti na kontách Dinama Záhreb a Nordsjaellandu. "Nikto nie je spokojný s výsledkom, ale svojim hráčom nemôžem vyčítať nedostatok snahy. Nedokázali sme premeniť naše šance z protiútokov. Porto nás dostalo pod tlak, veľa sme museli behať bez lopty. Priamo na bránku sme ani nevystrelili, oni to dokázali štyrikrát a dali z toho tri góly. Aj to o čomsi svedčí," uviedol tréner Bate Aleksander Jermakovič. 

 

Porto si postup zaistilo už po štyroch zápasoch a posledné dva duely môže hrať s pokojom. Po bezgólovom prvom polčase rozhodol portugalský tím o výhre troma gólmi v druhom dejstve, pri všetkých bol Héctor Herra. Mexičan raz skóroval a dvakrát prihral spoluhráčom. "Aj keď sme súpera v septembri zdolali 6:0, vedeli sme, že to nebude ľahký zápas. Borisovu sa síce nedarí v Lige majstrov, ale je to najlepší klub v krajine a je potrebné mať pred ním rešpekt. V prvom polčase hral dobre, nastúpil na ihrisko s veľkou motiváciou. Počas prestávky sme si povedali, že sa musíme zlepšiť. Dôležitý bol najmä prvý gól," poznamenal stredopoliar Porta Hector Herrera. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies