LM: Astana odštartuje historickú púť v Lisabone proti Benfice

NETKY.SK • 14 September 2015, 11:43 • 2 min
LM: Astana odštartuje historickú púť v Lisabone proti Benfice

BRATISLAVA - Ôsmimi zápasmi sa v utorok začne hlavná časť futbalovej Ligy majstrov 2015/2016. FK Astana sa v tejto sezóne stal prvým mužstvom z Kazachstanu v dejinách, ktoré postúpilo do skupinovej fázy LM. Historickú púť odštartuje Astana v utorok na pôde Benficy Lisabon. Portugalský dvojnásobný celkový víťaz najprestížnejšej európskej klubovej pohárovej súťaže je naopak pravidelným príslušníkom kontinentálnej 32-člennej elity - dostal sa medzi ňu šiestykrát za sebou.

slovakia

left justify in out

Keď Benfica v roku 1962 oslavovala zisku druhého Európskeho pohára majstrov na čele s legendárnym Eusébiom, Astana bola iba provinčnou sovietskou základňou bez akéhokoľvek futbalového mužstva a volala sa Celinograd. O päť desaťročí je z Astany dychvyrážajúca svetová metropola s tímom v hlavnej fáze európskeho pohára číslo jeden. "Je to pre nás veľmi významný krok, že môžeme súperiť s najlepšími mužstvami kontinentu," povedal podľa Wide World od Sport bulharský kouč Astany Stanimir Stoilov.


"Futbalové kluby v Kazachstane sú sponzorované veľkými štátnymi koncernami, rovnako ako v časoch ZSSR. Rozdiel je akurát v marketingovom pohľade na vec. Vláda pochopila, že FK Astana je dôležitým nástrojom na budovanie imidžu Kazachstanu v zahraničí," povedal kazašský novinár.


Po druhý raz sa do skupinovej fázy Ligy majstrov prebojoval aktuálny nemecký vicemajster VfL Wolfsburg. "Vlci" presne po šiestich rokoch opäť nastúpia v úvodnom zápase doma proti ruskému CSKA Moskva: 15. septembra 2009 sa duel skončil víťazstvom Wolfsburgu 3:1. Hetrikom sa vtedy blysol brazílsky kanonier Grafite, čestný zásah hostí si pripísal Alan Dzagojev.


Potenciálom upútať divákov disponuje tiež súboj desaťnásobného európskeho šampióna Realu Madrid s ukrajinským vicemajstrom Šachtarom Doneck. Madridčania sa na súpera naladili sobotňajším ligovým víťazstvom 6:0 na pôde Espanyolu Barcelona, na ktorom sa piatimi gólmi podieľal úradujúci najlepší futbalista sveta Cristiano Ronaldo. "Zápas v Barcelone bol z našej strany výborný, ale už je to za nami a musíme premýšľať o dueli Ligy majstrov so Šachtarom," povedal podľa Sports Mole dirigent stredu poľa Realu Madrid Luka Modrič.


Ďalší madridský klub Atlético nastúpi v utorok na pôde tureckého tímu Galatasaray Istanbul. "Štart do súťaže nie je taký, ako by sme si predstavovali. Začíname ďaleko od domova, nie je to dobrá situácia. Vyžaduje si to z našej strany veľa ostrahy a pozornosti. V minulej sezóne sme tiež začínali vonku a vtedy sme prehrali (2:3 na pôde Olympiakosu Pireus, pozn.). Dúfajme, že sme sa z toho dostatočne poučili," povedal podľa portálu goal.com tréner "Los Colchoneros" Diego Simeone.


Zdolaný finalista uplynulého ročníka Juventus Turín bude mať v utorok ťažkú prekážku v podobe anglického Manchestru City. "Citizens" v doterajších piatich kolách Premier League zakaždým zvíťazili a neinkasovali. Naopak, Juventus ešte v doterajšom priebehu Serie A ani raz nezvíťazil a získal iba jediný bod.


Špecifickú príchuť bude mať súboj Paríž St. Germain - Malmö FF. Najväčšia hviezda PSG Zlatan Ibrahimovič sa totiž narodil práve v spomenutom švédskom meste.

Program utorňajších stretnutí 1. kola skupinovej fázy futbalovej Ligy majstrov 2015/2016 (všetky zápasy o 20.45 h SELČ):

A-skupina:
Paríž St. Germain (Fr.) - Malmö FF (Švéd.), rozhoduje: Sergej Karasev (Rus.)
Real Madrid (Šp.) - Šachtar Doneck (Ukr.), rozhoduje: Ivan Bebek (Chor.)

B-skupina:
VfL Wolfsburg (Nem.) - CSKA Moskva (Rus.), rozhoduje: Svein Oddvar Moen (Nór.)
PSV Eindhoven (Hol.) - Manchester United (Angl.), rozhoduje: Nicola Rizzoli (Tal.)

C-skupina:
Galatasaray Istanbul (Tur.) - Atlético Madrid (Šp.), rozhoduje: Szymon Marciniak (Poľ.)
Benfica Lisabon (Portug.) - FK Astana (Kaz.), rozhoduje: Tasos Sidiropulos (Gréc.)

D-skupina:
Manchester City (Angl.) - Juventus Turín (Tal.), rozhoduje: Damir Skomina (Slovin.)
FC Sevilla (Šp.) - Borussia Mönchengladbach (Nem.), rozhoduje: Pavel Královec (ČR)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies