Ľ.JAHNÁTEK: Salmonely sa nezbavíme, slovenské potraviny vieme stiahnuť z predaja

NETKY.SK • 12 September 2012, 11:24 • 2 min
Ľ.JAHNÁTEK: Salmonely sa nezbavíme, slovenské potraviny vieme stiahnuť z predaja

Ľ. JAHNÁTEK Salmonely sa nezbavíme, slovenské potraviny vieme stiahnuť z predaja - Zaujímavosti Šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smer-SD) je podľa svojich slov v otázke bezpečnosti a kvality potravín

slovakia

left justify in out

img

Šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smer-SD) je podľa svojich slov v otázke bezpečnosti a kvality potravín nekompromisný, a to či už ide o domácich alebo zahraničných dodávateľov.

"Viem, že v hydinárskom priemysle salmonela bola, je a bude existovať naďalej, na Slovensku i vo svete. To je neodstrániteľný fakt a konštatovanie. Podrobne som sa s týmto prípadom oboznámil so všetkými zainteresovanými. Čo je však najdôležitejšie, je nastavenie systému, ako si s tým poradiť a ako to eliminovať. Príčiny a zdroje nákazy vyšetrujeme," konštatoval ďalej v utorok (11.9.) v Topoľčanoch Jahnátek v súvislosti s problémom výskytu nákazy salmonely v mrazenej kuracej zmesi na fašírky spoločnosti HYZA, a.s. Salmonelu inšpektori veterinárnej správy našli v považskobystrickej predajni CBA.

Tento negatívny prípad však podľa Jahnátka jasne deklaroval, prečo je potrebné konzumovať domáce slovenské potraviny od domácich výrobcov. "Podnik HYZA, a.s., mal presný zoznam odberných miest a predajní, kde bol podozrivý výrobok distribuovaný a v priebehu 24 hodín ho vedel stiahnuť z pultov. Čiže, nemohlo dôjsť k ďalšej kontaminácii a ohrozeniu zdravia občanov. Takisto mal podnik presne zaznamenaný a zdokumentovaný celý systém tzv. "vystopovateľnosti" pôvodu potraviny od liahne cez chov, spracovanie až po spomínanú distribúciu," poznamenal minister.

"Viete si predstaviť, čo by sa stalo, keby to bolo z nelegálnych chovov a dovozov z poľskej hydiny, či iných krajín? Nevypátrali by sme z toho skoro nič ani po troch mesiacoch...," zdôraznil.

"Oboznámil som ministra s výsledkami kontrol všetkých fariem za posledný polrok, teda od brojlerov, nosníc až po všetko, čo do výrobného cyklu produktu vstupuje. Nemám problém s týmito výsledkami predstúpiť aj pred EÚ, nakoľko hydinársky priemysel na Slovensku je v otázke ochrany pred salmonelou, či inými nákazami potravín na najvyššej úrovni v EÚ. Kvalita a bezpečnosť slovenskej hydiny, ktorá ide na stôl spotrebiteľov zo slovenských fariem a od domácich výrobcov, je garantovaná. Samozrejme, úplné odstránenie nálezov nie je možné ani na Slovensku, ale ani vo svete, nakoľko zdrojov infikovania potravín vstupujúcich od chovu, cez výrobu až po predaj, je mnoho," povedal ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozef Bíreš.

"V závode HYZA máme svoje vysunuté pracovisko a 24-hodinový systém kontroly. Avšak pri takom množstve výroby nie je možné odkontrolovať každý jeden výrobok, vieme však rýchlo zareagovať, v prípade podozrenia na nákazu sa dopátrať k zdroju a vďaka prvotnému systému sledovania dokážeme ihneď stiahnuť výrobok z predajní, kde bol expedovaný. Vo výrobnom i v skladovacom procese boli dodržané všetky bezpečnostné a zdravotné postupy. Kontrola vylúčila vznik nálezu salmonely v spoločnosti HYZA," spresnila riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Topoľčanoch Magdaléna Snopeková.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies