Lízingový trh na Slovensku vlani vzrástol o 7 %

NETKY.SK • 15 Február 2011, 13:26 • 2 min
Lízingový trh na Slovensku vlani vzrástol o 7 %

Lízingový trh na Slovensku vlani vzrástol o 7 % - Slovensko Po hlbokom prepade lízingového trhu v roku 2009 nastalo vlani jeho určité oživenie. Spoločnosti združené v Asociácii lízingových spoločností (ALS) zaznamenali v porovnaní s rokom 2009 sedempercen

slovakia

left justify in out

Po hlbokom prepade lízingového trhu v roku 2009 nastalo vlani jeho určité oživenie. Spoločnosti združené v Asociácii lízingových spoločností (ALS) zaznamenali v porovnaní s rokom 2009 sedempercentný nárast. Uviedol to dnes v Bratislave predseda predstavenstva ALS Juraj Ebringer.
Podľa jeho slov však výsledky ani zďaleka nedosahujú rekordné predkrízové roky a ani v ďalšom období nemožno očakávať nárasty v desiatkach percent ako v období konjunktúry.
Kríza najviac postihla malých a stredných podnikateľov, ktorí nemali dostatok prostriedkov na preklenutie krízového obdobia. Predovšetkým autodopravcovia, ktorí zväčša využívajú lízing na zabezpečenie si prepravných prostriedkov, sa dostávali do problémov pri plnení si záväzkov voči lízingovým spoločnostiam a až 1500 ťahačov a návesov skončilo na dvoroch lízingových spoločností.
Aj lízingové spoločnosti kritizujú slabú vymožiteľnosť práva a nedostatočnú legislatívu. Aj vinou krízy skončilo množstvo lízingových zmlúv a spoločnosti si svoje pohľadávky voči dlžníkom musia vymáhať súdnou cestou, čo je značne zdĺhavý proces. Podľa odhadu Ebringera je v súčasnosti na súdoch prípadne v krátkom čase bude približne 10.000 lízingových zmlúv.
V tomto roku by mal lízingový trh na Slovensku vzrásť približne o 10 %, pričom bude sústredený najmä na obnovu strojov a zariadení pri veľkých a stredných firmách a obnovu vozového parku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies