Livia Klausová bude veľvyslankyňou na Slovensku

NETKY.SK • 13 August 2013, 09:51 • 2 min
Livia Klausová bude veľvyslankyňou na Slovensku

PRAHA - Vláda odchádzajúceho českého premiéra Jiřího Rusnoka odobrila nominácie prezidenta Miloša Zemana a koncom júla súhlasila s vymenovaním manželky exprezidenta Václava Klausa Livie a europoslanca za komunistickú stranu Vladimíra Remka za veľvyslancov.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to vo svojom utorňajšom vydaní český denník Lidové noviny. Rusnok tak spravil napriek svojim uisteniam, že bez dôvery parlamentu takýto krok neuskutoční. Kým Klausová, vyštudovaná ekonómka, by sa mala ujať svojho úradu na Slovensku, Remek, niekdajší kozmonaut, by mal Česko zastupovať v Moskve.

Práve ich nominácie sa stali predmetom veľkého sporu medzi niekdajšími rivalmi zo zimných prezidentských volieb - Zemanom a vtedajším šéfom českej diplomacie Karlom Schwarzenbergom. Minister vo vláde Petra Nečasa týchto kandidátov odmietal a výmena veľvyslancov sa preto zastavila. Schwarzenberg jej vymenovane blokoval tvrdením, že je pre takúto prácu nekompetentná. Klausová, rodáčka z Bratislavy, však teraz už len čaká na Zemanov podpis, bezpečnostnú previerku českého Národného bezpečnostného úradu a súhlas slovenskej strany. Spolu s Remekom v kampani pred januárovým druhým kolom prezidentských volieb podporili Zemana. Nepriamo tak urobil aj samotný Klaus, Zemanov predchodca. 

Zeman po júnovej rezignácii premiéra Petra Nečasa poveril dočasným vedením krajiny svojho spojenca Rusnoka, a to i napriek záujmu ODS dosadiť do funkcie Němcovú či snahám opozície o predčasné voľby. Podľa prezidenta totiž vláda odborníkov mala byť zárukou objasnenia škandálov bývalej šéfky Nečasovho úradu Jany Nagyovej. Zeman pôvodne avizoval, že Rusnoka nechá vládnuť až do skončenia vyšetrovania, aj keď nezíska dôveru a bude musieť formálne podať demisiu. Tú podá dnes.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies