Litvinenkova vdova žiada vypovedať z Británie tajných agentov a uvaliť sankcie

NETKY.SK • 21 Január 2016, 14:30 • 2 min
Litvinenkova vdova žiada vypovedať z Británie tajných agentov a uvaliť sankcie

LONDÝN - Vdova po bývalom agentovi KGB Alexandrovi Litvinenkovi privítala dnes závery vyšetrovania okolností svojho manžela a vyzvala Britániu, aby vyhostila všetkých ruských špiónov a uvalila voči Rusku sankcie.

slovakia

left justify in out

Marina Litvinenková to vyhlásila dnes pred londýnskym kráľovským súdnym dvorom, kde dnes zverejnili záverečnú správu o okolnostiach Litvinenkovej smrti, vypracovanú pod vedením britského sudcu sira Roberta Owena.

 

"Vyzývam, aby boli z Británie okamžite vyhostení všetci operatívci - či už z FSB, ktorí zabili Sašu (Alexandra Litvinenka), alebo iných ruských tajných služieb pôsobiacich na londýnskom veľvyslanectve (Ruska)," vyhlásila Litvinenková.

 

Vyzvala tiež, aby na osoby, uvádzané v Owenovej správe ako spoluzodpovedné za Litvinenkovu smrť, boli uvalené cielené ekonomické sankcie a bol im vydaný zákaz vycestovať.

 

Litvinenková konkrétne spomenula meno Nikolaja Patruševa, ktorý v čase Litvinenkovej smrti šéfoval FSB, a ruského prezidenta Vladimira Putina. Dodala, že britská vláda prisľúbila tieto kroky podniknúť.

 

Vyšetrujúci sudca Owen dnes v Londýne pri predstavovaní svojej vyše 300-stranovej správy uviedol, že na základe rozličných materiálov, vrátane utajených vládnych, dospel k záveru, že "operáciu (ruskej kontrarozviedky) FSB na likvidáciu Litvinenka pravdepodobne odobril (Nikolaj) Patrušev, vtedajší šéf FSB, ako aj prezident (Vladimir) Putin".

 

Podľa Owena je "silne pravdepodobné", že keď (Andrej) Lugovoj otrávil Litvinenka, urobil tak pod vedením FSB: "Dospel som aj k záveru, že (Dmitrij) Kovtun tiež konal pod vedením FSB".

 

Britský sudca dnes vyhlásil, že si je istý, že to boli Lugovoj a Kovtun, kto Litvinenkovi počas ich spoločného stretnutia, ktoré sa uskutočnilo 1. novembra 2006 v Pine Bar v londýnskom hoteli Millennium, dal do čaju izotop polónia 210.

 

Stopy tejto vysokorádioaktívnej látky sa potom našli na viacerých miestach britskej metropoly, pripomenula agentúra Reuters.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona