Litvinenkova vdova tvrdí, že jej manžel bol z Ruska rozčarovaný

NETKY.SK • 2 Február 2015, 14:46 • 2 min
Litvinenkova vdova tvrdí, že jej manžel bol z Ruska rozčarovaný

LONDÝN - Vdova po zavraždenom bývalom ruskom tajnom agentovi Alexandrovi Litvinenkovi opísala dnes svojho manžela ako lojálneho spravodajského agenta, ktorého rozčarovala ruská vojna v Čečensku v deväťdesiatych rokoch. Napísala to agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Marina Litvinenková uviedla, že v prípade Litvinenka nastal obrat keď jej manžel, ako člen protiteroristickej jednotky ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), robil rozhovor so 17-ročným Čečencom, ktorý mu povedal, že celú jeho triedu odviedli bojovať proti Rusku. 
     

Podľa nej to bolo "prvýkrát, keď si uvedomil, že s touto vojnou nebolo niečo v poriadku".
     

Litvinenková vypovedala dnes v londýnskom procese vyšetrovania smrti tohto bývalého agenta FSB, ktorý odcestoval v roku 2000 do Londýna a stal sa silným kritikom Kremľa. Proces v Londýne sa začal v januári.

     

Litvinenko zomrel v roku 2006 po tom, ako v londýnskom hoteli vypil čaj otrávený rádioaktívnym prvkom polónium 210. V tom čase žil Litvinenko v exile v Británii.
     

Na smrteľnej posteli Litvinenko obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z prípravy svojej vraždy. Moskva akúkoľvek zodpovednosť v prípade odmietla.
     

Britská polícia predpokladá, že Litvinenka otrávili čajom obsahujúcim zmienený prvok v bare hotela Millennium v centre Londýna, kde sa stretol s bývalými ruskými agentmi Andrejom Lugovým a Dmitrijom Kovtunom. Tri týždne na to Litvinenko zomrel.
     

Britská polícia menovala týchto dvoch Rusov ako podozrivých, avšak Moskva ich odmieta vydať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies