Litva zvažuje vydanie európskeho zatykača na Michaila Gorbačova

NETKY.SK • 28 Júl 2011, 08:33 • 2 min
Litva zvažuje vydanie európskeho zatykača na Michaila Gorbačova

Litva zvažuje vydanie európskeho zatykača na Michaila Gorbačova

slovakia

left justify in out

img

Litva zvažuje vydanie európskeho zatykača na niekdajšieho prvého muža bývalého ZSSR Michaila Gorbačova.
      Šéf litovskej diplomacie Audronius Ažubalis sa dnes pred novinármi vyjadril za jeho predvolanie ako svedka v súvislosti s útokom na televíznu vežu vo Vilniuse z januára 1991, známom aj pod názvom "krvavá noc", pri ktorom zomrelo 14 ľudí a stovky utrpeli zranenia.
      V súvislosti s touto udalosťou nedávno prepukol diplomatický spor medzi Litvou a Rakúskom. Stalo sa tak po tom, čo Viedeň prepustila po necelých 24 hodinách na slobodu ruského občana hľadaného v Litve pre zločiny proti ľudskosti, a umožnila návrat do vlasti. Išlo o niekdajšieho veliteľa sovietskeho útvaru špeciálneho určenia Alfa, plukovníka bývalej KGB Michaila Golovatova, ktorý mal pred 20 rokmi nariadiť ozbrojený zásah v metropole Litvy.
      Podľa Ažubalisových slov by litovská prokuratúra mala na základe dostupných materiálov rozhodnúť, či je v Gorbačovovom prípade nutné vydanie európskeho zatykača.
      Podľa pobaltskej tlačovej agentúry BNS Litva opakovane požiadala ruskú stranu o právnu pomoc v súvislosti s úlohou Michaila Gorbačova pri januárových udalostiach roku 1991 vo Vilniuse. Na žiadnu však nedostala odpoveď.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies