Litva stavia na hranici s Bieloruskom plot, cieľom bude zastavenie prílevu migrantov

NETKY.SK • 9 Júl 2021, 17:46 • 2 min
Litva stavia na hranici s Bieloruskom plot, cieľom bude zastavenie prílevu migrantov

VILNIUS - Litva začala v piatok budovať plot na svojich hraniciach s Bieloruskom, aby odradila migrantov z tretích krajín.

slovakia

left justify in out

Tento krok nasleduje týždeň po tom, ako Vilnius vyhlásil mimoriadnu situáciu s cieľom riešiť prudký rast príchodu migrantov, ktorých podľa neho na vstup do Litvy nabádajú bieloruské úrady.

 

img


Vzťahy medzi týmito susednými krajinami sú napäté od volieb hlavy štátu v Bielorusku z augusta 2020. Zvíťazil v nich dlhoročný prezident Alexander Lukašenko, ale Západ hlasovanie označil za zmanipulované. Výsledky volieb vyvolali v Bielorusku mesiace trvajúce protesty.

 

Lukašenko nie je legitímnym prezidentom Bieloruska, vyhlásila EÚ

 

Litva, ktorá poskytla štatút utečencov predstaviteľom bieloruskej opozície, obviňuje susednú krajinu z organizovania prechodu hraníc pre ľudí z Blízkeho východu a Afriky.

Plot na hraniciach bude dlhý 550 kilometrov. Náklady na jeho výstavbu budú podľa litovskej ministerky vnútra Agne Bilotaiteovej v sume 41 miliónov eur.

 

img

 

Za posledné dva mesiace do Litvy prišlo viac ako 1 500 utečencov, čo je dvadsaťkrát viac ako za celý rok 2020. Európska únia, ktorej členom je aj Litva, uviedla, že pobaltskej krajine pomôže.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies