Litva sa o polnoci stala 19. členským štátom eurozóny

NETKY.SK • 1 Január 2015, 07:57 • 2 min
Litva sa o polnoci stala 19. členským štátom eurozóny

VILNIUS - V Litve v noci na dnes vstúpila do platnosti euromena.

slovakia

left justify in out

Krajina sa úderom polnoci stala v poradí 19. krajinou s týmto spoločným platidlom, dúfajúc v upevnenie si svojho miesta v Európe na pozadí zosilnenej vojensko-politickej aktivity Ruska a konfliktu na Ukrajine, píše agentúra Reuters.
     

Litva, prvá postsovietska krajina, ktorá v roku 1990 vyhlásila nezávislosť, je po Estónsku a Lotyšsku treťou pobaltskou krajinou v eurozóne, čo sa v dohľadnej budúcnosti nezmení. Estónsko zaviedlo euro v roku 2011, Lotyšsko o tri roky neskôr. Všetky tri pobaltské štáty sa pripojili k Európskej únii a NATO v roku 2004.
     

"Tak ako vy aj ja som smutný z toho, že litas, ktorý nám dobre slúžil vyše dve desaťročia, je už históriou. Musíme sa však posunúť dopredu," uviedol pri slávnostnom spustení nového obeživa litovský minister financií Rimantas Šadžius. Podľa prieskumov sa až polovica obyvateľstva nestotožňuje so zavedením euromeny.
     

Premiér Algirdas Butkevičius, ktorý si ako prvý občan Litvy slávnostne vybral eurobankovku z bankomatu, uviedol, že euro "sa stane zárukou hospodárskej i politickej bezpečnosti" krajiny. Vláda dúfa, že vstupom Litvy do eurozóny sa oživí obchod a štát sa zotaví z recesie, ktorú priniesla globálna kríza v roku 2009.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies