Litva nepustila na svoje územie ďalších štyroch motorkárov z Ruska a Bieloruska

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 11:33 • 2 min
Litva nepustila na svoje územie ďalších štyroch motorkárov z Ruska a Bieloruska

VIĽNUS - Litva v utorok odmietla povoliť vstup na svoje územie štyrom motorkárom z Ruska a Bieloruska, aj keď mali schengenské víza. Úrady odmietavé stanovisko zdôvodnili tým, že motorkári nepredložili doklady o cieli pobytu v krajine a technickom stave motoriek.

slovakia

left justify in out

Hovorca pohraničnej služby Giedrius Mišutis podľa agentúry TASS uviedol, že litovskí pohraničníci majú od cudzincov právo žiadať, aby okrem víza predložili aj ubytovací voucher alebo adresy príbuzných či priateľov, ktoré však dvaja občania Bieloruska a dvaja občania Ruska nemali.

 

TASS pripomína, že litovské úrady v pondelok a v utorok na svoje územie nepustili ôsmich motorkárov na motorkách s ruskými evidenčnými číslami, medzi ktorými mohli byť aj členovia klubu Noční vlci.

 

Klub Noční vlci si pri príležitosti 70. výročia víťazstva Červenej armády nad nacistickým Nemeckom naplánoval jazdu z Moskvy do Berlína. Jeho členovia sa chceli zastaviť na viacerých pietnych miestach v Bielorusku, Poľsku, na Slovensku, v Rakúsku a Česku, aby si uctili pamiatku padlých sovietskych vojakov. Ich jazda sa mala skončiť 9. mája v Berlíne. V pondelok však Nočným vlkom poľské úrady zabránili vo vstupe na územie krajiny, čo vyvolalo ostrú reakciu ruského ministerstva zahraničných vecí, ktoré si od poľskej strany žiadalo vysvetlenie a postup poľských úradov ostro odsúdilo.

 

Vodca Nočných vlkov Aleksandr Zaldostanov v utorok na tlačovej konferencii v Breste v súvislosti so zákazom vstupu ruských motorkárov na poľské územie varoval, že "tieto rusofóbne nálady sa môžu zle skončiť".

"Prestaňte s tou rusofóbiou, už to hraničí s marazmom. V predvečer Dňa víťazstva sme nútení skrývať sa a potajomky prichádzať k hrobom našich predkov," vyhlásil Zaldostanov.

 

Ešte pred tlačovou konferenciou prečítal pred novinármi spoločné vyhlásenie veteránov druhej svetovej vojny z Orlovskej a Tulskej oblasti v Rusku, ktorým sa obrátili k veteránom v západnej Európe.

 

Zaldostanov sa súčasne poďakoval poľským motorkárom, ktorí sa v pondelok zhromaždili na poľskej strane hraníc s Bieloruskom a boli odhodlaní byť nápomocní Nočným vlkom pri ich jazde Poľskom. Poľské úrady však ruských motorkárov, ktorí tvrdili, že k Nočným vlkom nepatria, nevpustili na poľské územie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies