Litva má novú koalíciu, ktorú vytvoria volebný víťaz a doteraz vládnuca strana

NETKY.SK • 9 November 2016, 14:28 • 2 min
Litva má novú koalíciu, ktorú vytvoria volebný víťaz a doteraz vládnuca strana

VILNIUS - Litovská únia roľníkov a zelených (LVŽS) sa viac ako dva týždne po triumfe v parlamentných voľbách v tejto pobaltskej republike dohodla na koaličnej spolupráci s ešte vládnucou Litovskou sociálnodemokratickou stranou (LSDP).

slovakia

left justify in out

Lídri oboch strán, Ramúnas Karbauskis a Algirdis Butkevičius, ktorý je úradujúcim premiérom krajiny, podpísali dnes vo Vilniuse koaličnú dohodu, ktorá novej zeleno-červenej koalícii garantuje väčšinu 73 kresiel v 141-člennom parlamente krajiny. Píše o tom agentúra DPA.

 

Víťazi volieb z doteraz opozičnej LVŽS obsadia v zmysle dohody posty premiéra i predsedu parlamentu, pričom ich nominanti povedú celkove 11 rezortov. Sociálni demokrati dostanú ministerstvá zahraničných vecí, spravodlivosti a hospodárstva.

 

Litovská prezidentka Dalia Grybauskaite už avizovala, že kandidáta na post premiéra navrhne parlamentu na budúci týždeň. LVŽS navrhuje do funkcie svojho volebného lídra, bývalého ministra vnútra Sauliusa Skvernelisa (46).

 

Ustanovujúce zasadanie novozvoleného litovského parlamentu sa uskutoční 14. novembra.

 

Opozičná centristická LVŽS zvíťazila vo voľbách so ziskom 56 poslaneckých mandátov, kým vládnuca Litovská sociálnodemokratická strana (LSDP) doterajšieho premiéra Algirdasa Butkevičiusa skončila na treťom mieste so ziskom 17 mandátov. Druhou najsilnejšou stranou nového parlamentu bude s 31 poslancami konzervatívna strana Vlastenecký zväz-Litovskí kresťanskí demokrati (TS-LKD).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona