Litva hostí cvičenie bojových lodí krajín NATO

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 13:43 • 2 min
Litva hostí cvičenie bojových lodí krajín NATO

VILNIUS - Bojové lode z deviatich členských krajín NATO v pondelok začali cvičenie vo vodách Litvy.

slovakia

left justify in out

Manévre podľa litovskej vlády potrvajú do 14. mája, pričom cieľom podujatia je nácvik spolupráce medzi novovytvorenými silami rýchleho nasadenia a členskými krajinami aliancie. Do litovských vôd zavíta celkovo 20 lodí z Belgicka, Británie, Holandska, Poľska či Nórska. Ide o ďalšie zo série manévrov NATO v pobaltskom regióne, ktorého krajiny sa pre napäté vzťahy s Ruskom vo svetle diania na Ukrajine obávajú o svoju bezpečnosť.

 

Minulý pondelok sa v Severnom mori začalo jedno z najväčších cvičení zamerané na ponorky. Do manévrov za účasti viac ako desiatich plavidiel z 11 krajín sa výnimočne zapojí aj Švédsko, nečlenská krajina aliancie. Cieľom cvičení je simulácia vyhľadávania a útoku na ponorky v hlbinách jednej z najnehostinnejších vodných plôch známej silnými prúdmi či plytkými podvodnými kaňonmi. Švédska armáda v októbri a fínska v apríli zaznamenali podozrivú aktivitu vo svojich vodách, pričom za narušiteľa sa považuje v oboch prípadoch ruská ponorka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies