Litva dopláca na prílev migrantov z Bieloruska. EÚ jej chce podať pomocnú ruku

NETKY.SK • 2 August 2021, 19:23 • 2 min
Litva dopláca na prílev migrantov z Bieloruska. EÚ jej chce podať pomocnú ruku

VILNIUS - Predstavitelia Európskej únie (EÚ) v pondelok sľúbili niekoľkomiliónovú pomoc Litve v snahe vyriešiť migračnú krízu, ktorú pripisujú režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

slovakia

left justify in out

Tento rok prekročili litovsko-bieloruskú hranicu stovky migrantov, prevažne z Iraku, čo je niekoľkonásobne viac ako minulý rok.

"Toto je provokácia Lukašenkovho režimu. Musíme ukázať, že neexistuje voľný prístup na územie EÚ," vyjadrila sa eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová.

 

 

Litva, únia a štáty v schengenskom priestore musia podľa nej zabrániť nelegálnemu vstupu do oblasti. "Preto my, celá EÚ, podporuje Litvu, aby obránila našu spoločnú vonkajšiu hranicu s Bieloruskom," doplnila.

 

Ako ďalej vysvetlila, do Litvy vyšle delegáciu, ktorá "tu strávi niekoľko dní, aby podrobne prediskutovala možnosť financovania dobrého systému ochrany hraníc, ktorý zahŕňa monitorovanie a ochranu proti nelegálnym migrantom" a na tento účel  vyčlení EÚ do roku 2022  20 - 30 miliónov eur.

Litovská premiérka Ingrida Šimonyteová dúfa, že Európska komisia bude schopná zvládnuť situáciu, ktorá sa rýchlo zhoršuje. "Prvou úlohou je znížiť potenciál samotného prílevu. Tu sa najviac očakáva, že EÚ bude môcť využiť svoju vyjednávaciu pozíciu s irackou vládou," povedala politička novinárom.

 

img


Litovská vláda chce na hranici s Bieloruskom postaviť zábranu, ktorá by mohla odhadom stáť viac ako 100 miliónov eur. Zdroje z EÚ zvyčajne nie sú povolené na financovanie stavby hraničných zábran a oplotenia.

"V konečnom dôsledku to postavíme bez ohľadu na to, koľko pomoci EÚ pošle. Hranicu treba chrániť," vyhlásila Šimonyteová.

 

Litva stavia na hranici s Bieloruskom plot, cieľom bude zastavenie prílevu migrantov


Eurokomisárka Johanssonová sa v Litve nachádza už od nedele, keď do krajiny z Bieloruska prišlo rekordných 287 ľudí. Tento rokv Litve zadržali 3 832 migrantov. Pre porovnanie, za celý rok 2020 ich zadržali len 81. Viac ako dve tretiny z nich sú občania Iraku. Iracké aerolínie zvýšili počet letov do Minska a Litva obviňuje bieloruské úrady z toho, že organizujú prechody cez hranice. Prílev migrantov je podľa Vilniusu pomstou zo strany Lukašenka.

 

img


Litovská pohraničná stráž v pondelok oznámila, že jej kapacita ubytovať nových migrantov dosiahla limit a vyzvala vládu, aby migrantov premiestnila do iných zariadení. "Doteraz sme to zvládali, ale musím priznať, že sme dosiahli hranicu našich možností," skonštatoval riaditeľ hraničnej strážnej služby Rustamas Liubajevas.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies