Litva chce opäť zaviesť brannú povinnosť

NETKY.SK • 24 Február 2015, 15:17 • 2 min
Litva chce opäť zaviesť brannú povinnosť

VILNIUS - Litva plánuje obnoviť povinnú vojenskú službu, ktorú zrušila v roku 2008.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia prezidentskej kancelárie sú dôvodom obavy z agresívneho správania Ruska nielen na Ukrajine, ale aj v pobaltskom regióne. Branná povinnosť by mala platiť nasledujúcich päť rokov, jej opätovné zavedenie však najprv musí schváliť parlament. "Rada bezpečnosti štátu vzhľadom na geopolitickú situáciu a hrozby voči národnej bezpečnosti rozhodla, že obranné kapacity krajiny sa musia posilniť," uvádza sa vo vyhlásení prezidentskej kancelárie.

 

Litva, Estónsko a Lotyšsko majú s Rusmi dlhodobo napäté vzťahy a obávajú sa ďalšieho vývoja situácie na východe Ukrajiny po marcovej ruskej anexii Krymu. Znepokojenie tiež vyvolávajú obavy, že po Ukrajine by sa Moskva mohla podobným spôsobom pokúsiť o destabilizáciu pobaltských krajín, ktoré boli kedysi súčasťou Sovietskeho zväzu. Severoatlantická aliancia už oznámila, že bude častejšie uskutočňovať armádne cvičenia v oblasti Baltského mora v reakcii za zvýšenie ruských vojenských aktivít v tomto regióne. V decembri Rusko uskutočnilo v Pobaltí veľké vojenské cvičenie za účasti 9000 vojakov a 55 námorných plavidiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona