Litva a Rumunsko porušili ľudské práva väzňov z Guantanáma, umožnili USA ich mučenie

NETKY.SK • 31 Máj 2018, 13:22 • 2 min
Litva a Rumunsko porušili ľudské práva väzňov z Guantanáma, umožnili USA ich mučenie

ŠTRASBURG - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu rozhodol, že Litva a Rumunsko porušili práva dvoch väzňov z väznice Guantanámo tým, že umožnili americkej Ústrednej spravodajskej službe (CIA) ich mučenie. To mala vykonávať v tajných väzeniach, ktoré zriadila na ich území. Podľa ESĽP obe krajiny porušili európsky zákaz mučenia.

slovakia

left justify in out

Prípad sa týkal Saudskoaraba Abdara Rahíma Našírího a Palestínčana saudskoarabského pôvodu Abú Zubajdáha, ktorých USA zatkli po teroristických útokoch z 9. septembra 2001 ako údajných členov teroristickej sieti al-Kájda podozrivých z terorizmu. Prvý menovaný podľa amerických tajných služieb viedol operácie siete v Perzskom zálive, druhý zase v 90. rokoch viedol nábor nových členov a neskôr sa stal kľúčovým organizátorom, pričom napojil Usámu bin Ládina na ďalšie bunky al-Kájdy, píše spravodajský portál BBC.

ESĽP rozhodol, že Rumunsko umožnilo v rokoch 2003 - 2005 prevádzku tajného väzenia, v ktorom CIA podrobila Našírího "extrémne tvrdému zadržiavaciemu režimu". S mužom podľa súdu vo väzení "neľudsky zaobchádzali". To Rumunsko umožnilo "spoluprácou so CIA". Rovnaký verdikt vyniesol ESĽP aj v prípade Litvy, kde bol zadržaný Zubajdá. Tajná väznica CIA v Litve fungovala v rokoch 2005 - 2006.

Sudcovia ESĽP počas pojednávania citovali dokumenty CIA, podľa ktorých osobám podozrivým z terorizmu vo väzeniach zakrývali oči, podrobili ich samoväzbe, nadmernému vystaveniu svetlu a hluku a nútili ich nosiť putá na nohy. Tým, že Rumunsko a Litva umožnili CIA presun podozrivých do ďalších väzení, ich podľa súdu vystavili "predvídateľnému vážnemu riziku ďalšieho zlého zaobchádzania".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona