Litovský premiér chce vedieť, či mala CIA v Litve tajné väznice

NETKY.SK • 10 December 2014, 17:26 • 2 min
Litovský premiér chce vedieť, či mala CIA v Litve tajné väznice

VILNIUS - Litovský premiér Algirdas Butkevicius chce vedieť, či americká Ústredná spravodajská služba (CIA) mala v Litve jedno zo zariadení, v ktorých mučila podozrivých z terorizmu.

slovakia

left justify in out

Reagoval tak na správu senátneho výboru pre kontrolu spravodajských služieb, v ktorej sa spomínajú prípady rozsiahleho mučenia, ku ktorým dochádzalo v tajných zariadeniach CIA. Litva sa síce v správe nespomína, no jedno z popisovaných zariadení pripomína zadržiavacie centrum CIA, ktoré odhalilo vyšetrovanie litovského parlamentu v roku 2010 pri hlavnom meste Vilnius. Premiér Butkevicius chce iniciovať ďalšie parlamentné vyšetrovanie a dúfa, že Spojené štáty Litve poskytnú všetky potrebné informácie a na vyšetrovaní budú spolupracovať. Generálna prokuratúra chce otvoriť vlastné vyšetrovanie a USA požiada o kompletnú verziu senátnej správy o CIA.

 

Správa amerického Senátu hovorí, že USA platili niektorým krajinám milióny dolárov za umiestnenie tajných zariadení CIA na ich území. Jedna z takýchto väzníc mala byť aj v Litve, vtedajší prezident Valdas Adamkus to však popiera. CIA údajne prevádzkovala takéto tajné väznice aj v Poľsku. 

 

Senátna správa uvádza, že CIA sa po teroristických útokoch z 11. septembra uchyľovala k brutálnemu mučeniu zadržaných militantov podozrivých z terorizmu a podľa vyšetrovateľov zavádzala tak verejnosť, ako aj politikov v súvislosti s programom boja proti terorizmu. Jeho súčasťou mali byť aj brutálne vyšetrovacie techniky, pričom v správe sa spomínajú konkrétne prípady. Vyšetrovatelia píšu aj o tajných väzniciach CIA v iných krajinách, ich presné miesta však nešpecifikujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies