Litovská prezidentka varuje USA pred jadrovým odzbrojením,bojí sa Ruska

NETKY.SK • 20 Jún 2013, 18:57 • 2 min
Litovská prezidentka varuje USA pred jadrovým odzbrojením,bojí sa Ruska

VILNIUS - Litovská prezidentka Dalia Grybauskaité vo štvrtok varovala USA pred jednostranným znížením jadrových zbraní, na ktoré počas stredajšieho prejavu v Berlíne vyzval americký prezident Barack Obama. Podľa nej by bol takýto krok bez spoluúčasti Ruska "nezodpovedný a veľmi nedbalý" a to najmä v súvislosti s reakciou Moskvy.

slovakia

left justify in out

Líderka pobaltskej krajiny poukázala na vyjadrenie ruského vicepremiéra Dmitrija Rogozina, ktorý Obamove výzvy spochybnil a poukázal na pripravovaný raketový štít v Európe. Prezidentka v rozhovore pre agentúru AFP uviedla, že aj v prípade jadrového odzbrojenia a potenciálnej dohody medzi Ruskom a Spojenými štátmi nesmie takýto krok ísť na "úkor strategických obranných projektov v Európe" vrátane protiraketového štítu.

Litva si v januári pripomenula 22. výročie krvavého útoku sovietskych vojsk, ktorý mal zamedziť snahám Litovčanov odčleniť sa od Sovietskeho v zväzu. Tie napriek úsiliu Moskvy boli nakoniec úspešné a krajina získala nezávislosť. Vzťahy medzi Ruskom a Litvou, v súčasnosti členom EÚ a NATO, sú však dodnes napäté. Vilnius totiž dlhodobo poukazuje na údajné základne s raketami krátkeho doletu v ruskej exkláve Kaliningrad, ktorý sa nachádza medzi Poľskom a Litvou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies