Litovčania začali s odstraňovaním posledných sovietskych sôch vo Vilniuse

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 15:16 • 2 min
Litovčania začali s odstraňovaním posledných sovietskych sôch vo Vilniuse

VILNIUS - Robotníci v litovskom hlavnom meste Vilnius dnes v súlade s vyhlásením tamojšej radnice začali pracovať na odstránení posledných sôch zo sovietskej éry, ktoré zostávali stáť na svojich miestach aj 25 rokov po tom, ako Litva získala nezávislosť.

slovakia

left justify in out

Pri štvorici súsoší zdobiacich jeden z mostov cez rieku Neris nasadili žeriavy ešte počas noci, čo agentúra Reuters hodnotí ako "vysoko výbušnú demoláciu" vzhľadom na terajšie napätie vo vzťahoch s Ruskom.

 

Vilniuské úrady vyhlasujú, že sochy z roku 1952 považované za symboly sovietskej okupácie nechávajú odstrániť predovšetkým z bezpečnostných dôvodov, keďže sú v zlom technickom stave. "Nemienim míňať verejné prostriedky, aby som ich renovoval a vrátil späť," povedal starosta Remigijus Šimašius.

 

Stovky symbolov sovietskej éry začali v Litve odstraňovať už po získaní nezávislosti v roku 1990, niekoľko sôch však vo Vilniuse zostalo až doteraz. Diela znázorňujúce Lenina a iné postavy starého režimu nahradil napríklad pamätník venovaný rockovému hudobníkovi Frankovi Zappovi, ktorého tvorbu fanúšikovia vnímajú ako symbol slobody po páde komunizmu.

 

"Hrdinské vyobrazovanie sovietskeho ľudu - to všetko je lož... Tie sochy sú výsmechom zo skutočných ľudí, ktorí museli žiť v sovietskej ére," cituje Reuters vyjadrenie Šimašiusa pred jedným zo súsoší na vilniuskom Zelenom moste, ktoré znázorňujú vojakov Červenej armády, robotníkov, študentov a roľníkov. Tie starosta prisľúbil tento rok odstrániť aj napriek odporu zo strany viacerých politikov a historikov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona