Literárny fond udelil ceny v oblasti divadla, rozhlasu a dabingu

NETKY.SK • 28 November 2016, 16:02 • 2 min
Literárny fond udelil ceny v oblasti divadla, rozhlasu a dabingu

BRATISLAVA – Ceny za celoživotné dielo a výročné ceny Literárneho fondu (LF) v oblasti divadla, rozhlasu a dabingu za rok 2016 odovzdali dnes oceneným umelcom a rozhlasovým pracovníkom v bratislavskom Zičiho paláci.

slovakia

left justify in out

Cenu za celoživotné dielo v oblasti divadla získali scénografka a kostýmová výtvarníčka Helena Bezáková, herec Vlado Černý, bábkoherečka Milada Filipčíková, tanečník a choreograf Juraj Goga, herec Ján Greššo, operná speváčka Magdaléna Hajóssyová, bábkoherec Ján Hrmo, bábkoherečka Mariana Kysučanová, herečka Xénia Gracová-Kubová, dramaturgička a scenáristka Jana Liptáková, herečka Elena Petrovická, režisér Blahoslav Uhlár a herec Anton Živčic. V oblasti rozhlasu patrí cena LF za celoživotné dielo Oľge Janíkovej, Táne Kusej, Alfrédovi Swanovi a Jánovi Uličianskemu.

 

"Som nesmierne šťastná, že som sa toho dožila, že mi ten vesmír toto dal ešte pred večným odchodom," uviedla pre TASR držiteľka ocenenia za celoživotné dielo herečka Elena Petrovická. "Keďže som z takého kvalitného hereckého rodu, môžem poďakovať všetkým dozadu v mojom rode a všetkým režisérom na čele s mojím manželom Ivanom Petrovickým, pánom Pietrom, Vajdičkom a všetkým, ktorí prešli mojím životom, že ma učili, a zdá sa, že aj naučili. Som nesmierne šťastná, že ešte na tejto Zemi ešte existujú aj niektorí ľudia, ktorí sa so mnou možno aj tešia," dodala dcéra Viery Bálinthovej a vnučka Jána Straku a Eleny Strakovej.

 

Prekvapenie z ocenenia neskrývala ani scénická a kostýmová výtvarníčka Helena Bezáková. "Som nadšená, že sa mi ešte niečo ušlo, lebo ja už končím dávno, ale ešte stále robím, teraz v Zvolene. Je to veľmi dobrá hra slovenského autora, pekná, že tam ľudia budú až plakať," prezradila tohtoročná jubilantka, rodáčka z Oponíc, držiteľka množstva ocenení a medzinárodných uznaní, ktorej diela okrem divadelnej činnosti prezentovali na výstavách po celom svete.

 

"Je to neskutočný pocit. Uvedomujem si, že už som asi prešiel kus cesty a dnes mi to spočítali, že tá cesta asi nebola celkom márna, ak som dostal toto ocenenie. A pevne verím, že ešte tá cesta bude pokračovať, aj keď už nebude taká dlhá, ako tá, ktorú som prešiel," reagoval pre TASR čerstvý držiteľ ceny LF za celoživotné dielo Ján Greššo, bývalý riaditeľ Divadla Andreja Bagara v Nitre, ktorý na tomto poste zotrval 15 rokov. "Teraz už budem slobodný človek, budem si môcť vyberať, čo sa mi páči, čo chcem robiť. Ako riaditeľ som veľa rozhodnutí musel robiť aj takých, ktoré sa mi nepáčili."

Herec a riaditeľ Divadla Astorka Vlado Černý na margo ocenenia za celoživotné dielo zažartoval.

 

"Čakal som to v tridsiatke, ale prišlo až teraz a som veľmi rád. Je to pre mňa zaväzujúce, pokúsim sa ešte ďalej pracovať v prospech nášho tímu v Astorke," poznamenal laureát, ktorého môžu diváci vidieť na doskách jeho domovského divadla v novom titule Sylvia. "Hrám tam s Annou Šiškovou, Natáliou Puklušovou a Majom Labudom, je to dobrá komédia o medziľudských vzťahoch, nedávno sme mali premiéru. Teším sa, že to budeme ďalej hrať."

 

Výročné ceny LF v oblasti divadla získali Marián Amsler za réžiu hry Ingmara Bergmana Fanny a Alexander s prihliadnutím na réžiu inscenácie hry Višňový sad, Marián Balog za réžiu pôvodnej rómskej hudobnej rozprávky Kúzelný zvonček, Linda Ballová za postavu Emilie Marty v inscenácii opery Vec Makropulos, Ladislav Cmorej za choreografiu muzikálu Mačky, za postavu Múz v tomto muzikáli s prihliadnutím na postavu Biskupa v muzikáli Madam de Pompadour si cenu odniesol aj Karol Čálik. Medzi ocenenými sú aj Silvia Donová za postavu Jany z Arku v inscenácii rovnomennej hry, Jana Eliášová za postavu Iriny Nikolajevny Arkadinovej v inscenácii hry Čechov na ulici, Monika Fabiánová za postavu Dorabelly v inscenácii opery Cosi fan tutte.

 

Výročná cena patrí aj Zuzane Fialovej za postavu Lady Croomovej v inscenácii hry Arkádia s prihliadnutím na postavu mladej slepej ženy Absolut v inscenácii hry Nevina, Vladimírovi Hajdu za postavu divadelného režiséra, herca a statkára Lea Gajeva v inscenácii hry Višňový sad, Viktorovi Horjánovi za postavy Premiéra, Autora a Viktora v inscenácii hry Divná doba, divná láska, divné životy, Jane Kolesovej Hriadeľovej za postavu pestúnky Aie v balete Bajadéra, Michalovi Jánošovi za postavu Adolfa Eichmanna v inscenácii hry Na Gut, začíname!, Františkovi Kovárovi za postavu Riaditeľa v inscenácii hry Rivers of Babylon s prihliadnutím na postavu Izáka Jacobiho v inscenácii hry Fanny a Alexander, Petrovi Kubovi za réžiu inscenácie hry Džungľa, Daniele Kuffelovej za postavu Karoliny v inscenácii Hamlet je mŕtvy s prihliadnutím na postavu Matky v inscenácii dramatizácie novely Podivný prípad so psom.

 

Držiteľmi výročnej ceny sa ďalej stali Iveta Marcineková za postavu Ally v inscenácii hry Sliepka s prihliadnutím na postavu Zity v inscenácii hry Zajatec vlastného príbehu, Jana Oľhová za postavu Žo v inscenácii Vtedy v Bratislave, Táňa Pauhofová za postavu Sisi v inscenácii rovnomennej hry Viliama Klimáčka s prihliadnutím na stvárnenie dabingovej postavy Máše v animovanom seriáli Máša a medveď, Tatiana Poláková za postavu Adriany Silenzi v inscenácii hry Rimanka, Robert Roth za postavu Septimusa Hodgea v inscenácii hry Arkádia s prihliadnutím na postavu Ďula v inscenácii hry Rivers of Babylon, Vasiľ Rusiňák za postavu Veničku v inscenácii hry Moskva Petušky s prihliadnutím na postavu Repáňa v inscenácii hry Krčma pod zeleným stromom, Oľga Schrameková za postavu Tety Ľudmily v inscenácii bábkovej hry Čin-Čin s prihliadnutím na postavu Gazdinej v inscenácii O múdrom Kokoškovi, Marta Sládečková za postavu Ľuby v inscenácii Višňový sad s prihliadnutím na postavu Pamely vo filme Zachráňte pána Banksa, Richard Stanke za postavu biskupa Eduarda Vergérusa v inscenácii Fanny a Alexander s prihliadnutím na dabingovú postavu vo filme Dobrodružstvá Hucka Finna a za réžiu Rozprávok bratov Grimmovcov, Petra Vajdová za postavu Emílie Ekdahlovej v inscenácii Fanny a Alexander s prihliadnutím na postavu Hany Jarvisovej v inscenácii hry Toma Stopparda Arkádia a Ľubomír Záhon za postavu Andrého v inscenácii Otec.

 

V oblasti rozhlasu sa nositeľmi výročnej ceny LF stali Tomáš Boroš za redakčnú prípravu fíčra Šperky madony, Peter Hájek za zvukové stvárnenie cyklu povestí Bola raz jedna povesť, Gabriela Horečná za redakčnú prípravu fíčra Umrieť a žiť večne, Ladislav Kerata za réžiu rozhlasovej hry Šialená lokomotíva, Ľubica Olšovská za zvukové stvárnenie rozhlasovej hry Tetula, Dušan Kozák za zvukové stvárnenie fíčra Silný mikrofón. Za hudobno-zvukové stvárnenie tohto fíčra ocenili aj Mateja Haásza.

 

Výročné ceny v oblasti dabingu získali Mirka Brezovská za slovenské dialógy seriálu Garfield IV. a hranej rozprávky Svätojánsky venček, Julianna Ďurišová za režijne stvárnenie seriálu Hádaj, ako veľmi ťa mám rád s prihliadnutím na celoročnú prácu na mnohých hlavne animovaných seriáloch, Marek Fašiang za postavu Barteka v poľskom seriáli Správna Agáta, in memoriam Ľubomír Gregor za réžiu dabingu filmu Kronika, Peter Krajčovič za postavu Alvina vo filme Alvin a Chipmunkovia, Marián Slovák za Gandalfa vo filme Hobit - Smaugova pustatina, Gabriela Škrabáková-Kreutz za postavu Marthy vo filme Osamelé srdcia s prihliadnutím na dabingovú postavu Agáty v poľskej sérii Správna Agáta a Martin Zatovič za postavu Sherlocka v TV seriáli Elementary: Sherlock a Watsonová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona