Listom bude voliť do parlamentu najmenej 94.000 zahraničných Maďarov

NETKY.SK • 31 December 2013, 16:53 • 2 min
Listom bude voliť do parlamentu najmenej 94.000 zahraničných Maďarov

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda bude dbať na to, aby sa v procese volebnej registrácie zahraničných Maďarov nedostali ich údaje do rúk krajiny, v ktorej žijú.

slovakia

left justify in out

O registráciu na jarné parlamentné voľby požiadalo v roku 2013 maďarský Národný volebný úrad (NVI) 94.000 zahraničných Maďarov. 

Podľa dnešnej informácie NVI zverejnenej na jeho internetovej stránke je registrácia potrebná pre voľby prostredníctvom listu.

Registrácia sa týka držiteľov maďarského občianstva žijúcich v zahraničí, ktorí nemajú stále bydlisko v Maďarsku. Najviac žiadateľov, takmer 43.000, prišlo z Rumunska a vyše 17.000 zo Srbska. Žiadatelia pochádzajú celkovo z 54 krajín sveta.

Registrácia prostredníctvom pošty sa v centrálnom registri NVI začala 1. augusta. Registrácia je platná desať rokov.

Maďari žijúci v zahraničí, ktorí získali maďarské občianstvo, sa môžu od 1. novembra zaregistrovať na parlamentné voľby v Maďarsku aj prostredníctvom internetu.

Možnosť registrácie cez internet zaviedla maďarská vláda aj pre držiteľov maďarského občianstva v krajinách, kde je zakázané dvojaké občianstvo - v Rakúsku, na Slovensku a Ukrajine. Na formulároch uvedú svoje osobné údaje a adresu, na ktorú im potom zašlú hlasovacie lístky. Z uvedených krajín požiadalo o registráciu niekoľko stoviek Maďarov.

Maďarský vicepremiér Zsolt Semjén vlani v novembri uviedol, že maďarská vláda bude dbať na to, aby sa v procese volebnej registrácie zahraničných Maďarov nedostali ich údaje do rúk krajiny, v ktorej žijú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies