List o zámere opustiť EÚ odovzdá v stredu Tuskovi britský veľvyslanec Tim Barrow

NETKY.SK • 28 Marec 2017, 13:09 • 2 min
List o zámere opustiť EÚ odovzdá v stredu Tuskovi britský veľvyslanec Tim Barrow

BRUSEL - Britský veľvyslanec pri Európskej únii Tim Barrow bude tým, kto v stredu (29. marca) odovzdá predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi oficiálny list, ktorým Spojené kráľovstvo oznámi svoj zámer vystúpiť z EÚ.

slovakia

left justify in out

Od momentu prebratia listu sa začne "spätné odpočítavanie", ktoré by sa malo skončiť skutočným vystúpením Británie z EÚ o dva roky, koncom marca 2019, ak sa vyjednávacie strany - Spojené kráľovstvo a zvyšných 27 členských krajín EÚ - spoločne nedohodnú na predĺžení tohto obdobia.

 

Rovnako v stredu britská premiérka Theresa Mayová informuje britský parlament, že Spojené kráľovstvo aktivovalo článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý stanovuje podmienky pre rokovania o brexite medzi Londýnom a Bruselom.

 

Očakáva sa, že Tusk po prevzatí listu zaslanom britskou premiérkou urobí krátke vyhlásenie, v ktorom potvrdí prijatie tohto dokumentu. Na druhý deň, vo štvrtok 30. marca, by mal predseda Európskej rady rozoslať lídrom 27 členských krajín Únie návrh dokumentu, ktorý načrtne hlavný smer rokovaní s britskou vládou.

 

Tieto usmernenia budú oficiálne prijaté na osobitnom summite 27 najvyšších predstaviteľov EÚ, ktorý sa uskutoční 29. apríla v Bruseli.

 

Britský veľvyslanec pri EÚ Tim Barrow bol do januára tohto roku politickým riaditeľom britského ministerstva zahraničných vecí. Do Bruselu prišiel v januári po odstúpení svojho predchodcu vo funkcii Ivana Rogersa. Ten odstúpil kvôli nezhodám s vládou premiérky Mayovej okolo brexitu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies