List na podporu Lampy rešpektujeme, je jednostranný

NETKY.SK • 21 Január 2015, 11:21 • 2 min
List na podporu Lampy rešpektujeme, je jednostranný

BRATISLAVA - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) rešpektuje názor signatárov otvoreného listu adresovaného generálnemu riaditeľovi RTVS Václavovi Mikovi vyzývajúcom nerušiť reláciu Pod lampou.

slovakia

left justify in out

Verejnoprávna rádiotelevízia opakovane zdôrazňuje, že jej záleží na divákoch relácie Pod lampou. "Veríme, že RTVS aktuálne preukazuje svoju mediálnu integritu a schopnosť odolávať akýmkoľvek tlakom, zdôrazňujeme aj politickým. Rovnako však nemôžeme uzatvárať dohody a zmluvné spolupráce pod iným typom nátlaku, ako v tomto prípade vyvíja vydavateľstvo W Press," uvádza sa v stanovisku RTVS na otvorený list, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa RTVS Dominika Šulková. Podľa RTVS "stanoviská v otvorenom liste vychádzajú skôr z jednostranných informácií" vydavateľstva W Press, teda týždenníka Týždeň a jeho webstránky. Pripomína, že RTVS "nezneužila svoj mediálny priestor" na objasnenie faktov, ktoré viedli k ukončeniu spolupráce s W Press. "RTVS poskytne všetky informácie a fakty, ktoré objasnia nielen okolnosti ukončenia spolupráce, ale aj podmienky, za akých štandardov RTVS uzatvára partnerskú a zmluvnú spoluprácu," dodala hovorkyňa RTVS.

 

Viac ako 160 osobností kultúry a verejného života sa podpísalo pod otvorený list generálnemu riaditeľovi RTVS Václavovi Mikovi, v ktorom ho vyzývajú nerušiť diskusnú reláciu Pod lampou. Zástupcovia signatárov médiá o otvorenom liste informovali v utorok 20. januára. Pod lampou sa podľa signatárov stala svojím dlhoročným zápasom o nezávislú a kvalitnú žurnalistiku vlajkovou loďou slobodnej diskusie so značným diváckym ohlasom. "Nevieme, aký nátlak Vás viedol k rozhodnutiu nepostaviť sa za reláciu vlastnej televízie, ale zbaviť sa jej. Je však zrejmé, že to nechcete urobiť otvorene a pomenovaním nátlaku, ktorý Vás k tomu vedie, ale alibisticky, skryto a nepriamo, lebo kroky likvidujúce reláciu vyvolávajú na verejnosti negatívne odozvy a pre Slovenskú televíziu znamenajú rapídnu stratu ťažko nadobudnutej povesti," uvádza sa okrem iného v otvorenom liste. Medzi signatármi sú napríklad Jozef Hašto, František Mikloško, Martin Mojžiš, Ján Štrasser, Peter Zajac, Egon Gál, Tomáš Janovic, Anton Srholec, Anna Polcková, Daniel Pastirčák, Michal Kaščák, Fedor Gál, Ivan Štrpka, Stanislav Rakús, Dušan Dušek, Grigorij Mesežnikov či Richard Stanke. 

 

RTVS 13. januára informovala, že na základe viacerých problémov so spoločnosťou W Press nechce Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) ďalej spolupracovať so spoločnosťou W Press, a. s. ako s dodávateľom diskusnej relácie Pod lampou s moderátorom Štefanom Hríbom. RTVS však zároveň "v týchto dňoch oslovila tvorcov relácie Pod lampou na rokovanie o potenciálnej spolupráci inou formou," povedala 13. januára pre SITA hovorkyňa RTVS a pripomenula, že generálny riaditeľ Václav Mika formát opakovane na viacerých úrovniach obhajoval. Naposledy po rokovaniach oboch strán 15. januára rádiotelevízia informovala, že "osud relácie Pod Lampou bude zrejmý, a RTVS o ňom bude informovať, až po ukončení všetkých rokovaní". Rokovania o relácii Pod lampou sa však ešte stále neskončili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies