List, ktorý dostal Plavčan od rektorov nebol určený na medializáciu, bol vyjadrením nespokojnosti

NETKY.SK • 9 August 2017, 10:04 • 2 min
List, ktorý dostal Plavčan od rektorov nebol určený na medializáciu, bol vyjadrením nespokojnosti

BRATISLAVA – Rektori slovenských univerzít, ktorí napísali list ministrovi školstva Petrovi Plavčanovi, chceli len upozorniť na to, ako sa eurofondy nespravodlivo rozdelili.

slovakia

left justify in out

V liste ďalej vyjadrili obavu, že väčšina finančných zdroj pritom pôjde do rúk súkromných firiem. Išlo pritom o 288 miliónov eur o ktoré sa vysoké školy uchádzali so svojimi projektami. Ministra Plavčana požiadali, aby preveril alebo dal ešte raz posúdiť prerozdelenie finančných prostriedkov aj iným expertom, keďže žiaden projekt univerzít ani Slovenskej akadémie vied neuspel.

 

Celá koaličná kríza, ktorú vyvolal v pondelok Andrej Danko je aj kvôli tomu, že za celou mediálnou kauzou okolo eurofondov mal stáť nasadený človek zo Smeru, na ktorého podnet mal byť list napísaný. Podľa informácií Plus jeden deň ide ​Jaromíra Pastoreka, splnomocnenca vlády pre výskum a inovácie. Ten tvrdenia, že by mal s listom niečo spoločné odmieta. Rektori si naopak stoja za tým, že oni sami sa rozhodli list napísať o čom svedčí aj to, že sú v jeho dolnej časti aj podpísaní a nikto ich k tomu nenabádal, jednoducho chceli upozorniť na možno neuvážené kroky pri prerozdeľovaní.

 

„Je to trápne. Namiesto zachraňovania eurofondov pre Slovensko sa ide hľadať pisateľ listu? Je podpísaný plnými menami a za ním si stojíme,“ uviedol pre denník Pravda Robert Redhammer, rektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktorý varoval, že ak sa tento závažný problém v dohľadnej dobe nevyrieši, Slovensko s najväčšou pravdepodobnosťou príde o veľlú časť eurofondov.

 

Celá kauza sa prevalila ešte v priebehu minulého týždňa, kedy sa do médií dostala správa o liste a obchodovaní s eurofondami. Ministerstvo neskrýva jemné sklamanie s medializácie, zato rektori práve naopak áno. Tí veria, že sa celý prípad poriadne prešetrí a peniaze sa dostanú na správne miesta, na pôdu vysokoškolských univerzít, kde ich v konečnom dôsledku aj najviac treba.

 

Na rozdeľovanie eurofondov v rámci výziev na výskum a inovácie sa pozrie Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF), informovala vo štvrtok EK, ktorá dočasne pozastavila vyplácanie a finančné prostriedky uvoľní až vtedy, keď sa celá vec riadne prešetrí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona