List Edgara Allana Poea vydražili za 164-tisíc dolárov

NETKY.SK • 19 Máj 2012, 06:22 • 2 min
List Edgara Allana Poea vydražili za 164-tisíc dolárov

List Edgara Allana Poea vydražili za 164-tisíc dolárov

slovakia

left justify in out

img

List amerického spisovateľa Edgara Allana Poea, ktorý poslal šéfredaktorke istého ženského magazínu, v stredu vydražili za 164-tisíc dolárov (v prepočte približne 129-tisíc eur). Adresátkou bola Sarah Josepha Hale, ktorá sa tiež venovala literatúre a napísala známu báseň pre deti Mary Had a Little Lamb. V liste Poe odmietol výzvu, aby v jej časopise Godey's Lady's Book zverejnil svoj článok. Šéfredaktorke vysvetlil, že je príliš zaneprázdnený inými aktivitami, keďže mu prácu skomplikovala choroba. "Poslanie neprepracovaného alebo rýchlo napísaného článku by poškodilo moje meno a tiež by bolo pre vás urážkou. Obávam sa, že momentálne by som nemohol urobiť viac," napísal. "Človek často nevidí takýto dlhý ručne písaný list od Poea," uviedol Bobby Livingston z americkej spoločnosti RR Auctions, ktorá organizovala dražbu.

Autor slávnej básne Havran, detektívnej poviedky Vraždy v ulici Morgue či hororovej poviedky Jama a kyvadlo sa narodil 19. januára 1809 v Bostone v štáte Massachusetts. Čoskoro osirel a vychovávali ho John a Frances Allanovci z Richmondu, no nikdy si ho oficiálne neadoptovali. Prvú poviedku napísal v roku 1924, no sláva prišla až v roku 1845 s jeho dodnes najznámejším dielom - básňou Havran. Priekopník americkej poviedky Poe sa zaraďuje do amerického romantizmu a sú pre neho charakteristické hrôzostrašné temné príbehy, v ktorých sa zvyčajne venuje téme smrti, utrpenia a tajomna. Zároveň ho považujú za otca detektívneho žánru a prispel i k nástupu science fiction. Zomrel v októbri 1849 v prístavnom meste Baltimore po tom, ako ho našli pod vplyvom alkoholu a v delíriu oblečeného do cudzích šiat. Mal len 40 rokov.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies