Líšky v oravských okresoch budú proti besnote očkovať z lietadla

NETKY.SK • 21 Marec 2016, 10:05 • 2 min
Líšky v oravských okresoch budú proti besnote očkovať z lietadla

DOLNÝ KUBÍN – Štátna veterinárna a potravinová správa SR uskutoční vo všetkých oravských okresoch od 4. apríla do 18. apríla orálnu vakcináciu líšok proti besnote.

slovakia

left justify in out

Vakcíny budú zhadzovať z lietadla z malej výšky nad terénom. Vynechajú územia s nadmorskou výškou nad 1 200 metrov, vodné plochy a obývané územia. Čiernohnedá návnada je granulovou potravou a líšky ju vyhľadajú aj vďaka pachu. Vo vnútri návnady je uložená plastiková tobolka s viacjazyčnou potlačou s varovaním. Obsah tobolky je jemne červenej farby.

 

„Pre človeka je návnada pri bežnej manipulácii neškodná, napriek tomu odporúčame, aby sa ich ľudia nedotýkali. Ak sa obsah blistra zapracovaného v návnade dostane na ruky, je potrebné ruky umyť vodou a mydlom,“ upozorňuje riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Dolný Kubín Peter Čulen.

 

Ak sa obsah blistra dostane na sliznicu úst, nosa alebo očí človeka, podľa veterinárov je potrebné okamžite vyhľadať lekárske ošetrenie. Ide už o 33. kampaň na vakcináciu líšok, spolufinancovaná je aj z prostriedkov Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona