Líška: Do Recyklačného fondu príde len 10% z recyklačných poplatkov

NETKY.SK • 24 September 2013, 13:23 • 2 min
Líška: Do Recyklačného fondu príde len 10% z recyklačných poplatkov

PÚCHOV – Schválením pripravovanej novely zákona o odpadoch dôjde pravdepodobne k zrušeniu Recyklačného fondu. Informoval o tom na dnešnej tlačovej konferencii v Púchove riaditeľ fondu Ján Líška s tým, že príde k zásadnému obratu vo financovaní odpadového hospodárstva.

slovakia

left justify in out

"Za mnohé veci, za ktoré dnes zodpovedá Recyklačný fond, budú zodpovedať súkromné firmy, ktorých hlavnou úlohou je tvoriť zisk a až potom riešiť ekologické úlohy. Vynára sa otázka pre mestá a obce, ktoré dnes dostávajú z Recyklačného fondu na podporu triedeného zberu asi 6 miliónov eur ročne, či budú mať dostatok zdrojov na refundáciu nákladov pre triedený zber," vyjadril sa Líška. 

Dodal, že podľa odborných odhadov zaplatia obyvatelia Slovenska pri nákupe tovarov na recyklačných poplatkoch okolo 120 miliónov eur ročne, z nich do Recyklačného fondu príde len asi 10 miliónov eur. "Zvyšok zostáva v súkromných firmách a nie je žiadna zákonná úprava, ktorá by zabezpečovala, aby sa tieto financie použili len do ekologickej oblasti – na triedený zber a podporu recyklácie, ale sa môžu použiť na iné súkromné účely," zdôraznil Líška.

Recyklačný fond od svojho vzniku v roku 2002 do roku 2012 vynaložil podľa jeho slov na podporu triedeného zberu, recyklácie a propagáciu viac ako 150 miliónov eur. Za viac ako desať rokov podporil fond v sektore kovových obalov 171 projektov v celkovej hodnote viac ako 17 miliónov eur, na separáciu a recykláciu skla dal za rovnaké obdobie na 262 projektov asi 8,2 milióna eur a na podporu recyklácie pneumatík a výrobkov z gumy prispel ďalšími stotisícami eur.

Podľa riaditeľa púchovskej spoločnosti Etop Vladimíra Lukáča za posledných desať rokov zapracovali vo firme do svojich výrobkov asi 25.000 ton gumenej drviny, vznikajúcej pri spracovaní opotrebovaných pneumatík. "Výslednými produktmi firmy s využitím spracovanej drviny sú gumokovové obruče, retardéry, podstavce pod dopravné značenie, vodorovné značenie diaľnic, gumokovové kolieska a ďalšie výrobky. Vplyvom krízy a platobnej neschopnosti odberateľov sa predtým sľubne rozbehnutý odbyt výrobkov v posledných rokoch veľmi znížil," uviedol Lukáč s tým, že spoločnosť získala z Recyklačného fondu dotácie na dva podporené projekty spolu vo výške 808.000 eur.  

Ako povedal generálny sekretár Zväzu sklárskeho priemyslu SR Štefan Škultéty, recyklácia skla je na Slovensku na úrovni asi 60 %, od vzniku Recyklačného fondu vzrástlo ročne množstvo recyklovaného skla z pôvodne 18.000 ton na dnešných 60.000 ton. "Od krízy to začalo stagnovať, ale tých 60.000 ton sa stále vyzbiera. Jediný výrobca obalového skla na Slovensku Vetropack Nemšová ho však potrebuje oveľa viac. V mestách a obciach sú značné rezervy v zbere skla. Vetropack dokonca dováža sklenený odpad, aby dosiahol konkurencieschopnú efektivitu výroby," pripomenul Škultéty s tým, že v Nemšovej dokážu recyklovať ročne až 120.000 ton skla. 

Zdôraznil, že trvá až 4000 rokov kým sklo zvetrá a stane sa nepoužiteľným. "Sklo je 100-% recyklovateľný materiál, čo je v porovnaní s ostatnými recyklovanými materiálmi unikát," uzavrel Škultéty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona