Lisabon vkladá nádeje do nákupu štátnych dlhopisov Číňanmi

NETKY.SK • 29 Október 2010, 11:54 • 2 min
Lisabon vkladá nádeje do nákupu štátnych dlhopisov Číňanmi

Lisabon vkladá nádeje do nákupu štátnych dlhopisov Číňanmi

slovakia

left justify in out

Portugalsko nemá na medzinárodnom trhu cenných papierov práve najlepšiu povesť. Záujem o ne však prejavil Peking a to môže priniesť Lisabonu veľkú úľavu.
      Štátny tajomník ministerstva financií Carlos Costa Pina povedal, že záujem Číňanov o portugalské štátne dlhopisy je úspešným výsledkom stratégie, ktorou vláda rozšírila počet investorov zaujímajúcich sa o ne. Costa Pina nechcel konkrétne uviesť ďalších záujemcov o dlhopisy, ale potvrdil, že Peking ich už určité množstvo nakúpil.
      Čína tak podporila už druhého maróda eurozóny. Nedávno oznámila, že nakúpi aj grécke dlhopisy, keď sa krajina s nimi vráti na medzinárodný finančný trh.
      Do Portugalska prichádza dobrá správa z Číny v tej najvhodnejšej chvíli. Menšinová vláda sa nemôže dohodnúť s opozíciou na novom rozpočte na budúci rok. To investorov vystrašilo. Miera zúročenia pôžičky (rendita) 10-ročných dlhopisov vo štvrtok (28. 10.) vzrástla  takmer o 6 % na 370 bodov. Ak si krajina požičia 10 miliónov eur, ročne za ne zaplatí 370.000 eur.
      Čínsky prezident Chu Ťin-tchao príde do Lisabonu na budúci týždeň. Námestník čínskeho ministra zahraničných vecí Fu Jing vo štvrtok povedal, že Čína hodnotí nákup portugalských dlhopisov pozitívne. Doteraz ich asi 40 % nakupovali investori z Veľkej Británie, Francúzska a Nemecka.
      Budúci týždeň bude pre krajiny mimoriadne dôležitý. Tretieho novembra bude hlasovať parlament o návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2011. A v ten istý deň dá ministerstvo financií na trh emisiu štátnych dlhopisov za 1 miliardu eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies