Lisabon sa pre štrajk smetiarov topí v odpadkoch

NETKY.SK • 29 December 2013, 15:33 • 2 min
 Lisabon sa pre štrajk smetiarov topí v odpadkoch

LISABON - V uliciach portugalského Lisabonu sa začali hromadiť odpadky po tom, ako smetiari vyhlásili štrajk na protest proti deregulácii a privatizácii tohto sektora.

slovakia

left justify in out

Protest sa začal ešte 23. decembra deň pred Štedrým večerom. Firmy odvážajúce odpad vyzvali obyvateľov, aby počas štrajku nevyhadzovali svoje smeti. Protest by mal potrvať až do 5. januára, lisabonský starosta však dúfa, že sa skončí skôr a s odborármi sa dohodne.

Portugalský premiér Pedro Passos Coelho začiatkom mája oznámil, že vláda v rámci šetrenia plánuje zrušiť 30-tisíc pracovných miest vo verejnom sektore, zvýšiť dôchodkový vek zo 65 na 66 rokov a predĺžiť pracovný týždeň štátnym zamestnancom z 35 na 40 hodín. Vďaka nepopulárnym opatreniam by mala krajina splniť podmienky poskytovateľov medzinárodnej finančnej pomoci, a to i napriek rozhodnutiu tamojšieho ústavného súdu, ktorý viaceré opatrenia medzičasom zrušil. Ďalšie úsporné opatrenia sú naplánované na rok 2014.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies