Liptovskí chovatelia oviec hodnotia letnú sezónu pozitívne

NETKY.SK • 9 September 2016, 10:30 • 2 min
Liptovskí chovatelia oviec hodnotia letnú sezónu pozitívne

BOBROVEC/LIPTOVSKÁ LUŽNÁ - Liptovským chovateľom oviec aktuálna letná sezóna dopriala. Počasie malo, na rozdiel od predchádzajúcich sezón, priaznivý vplyv na produkciu ovčieho mlieka. Družstvá ju udržali na stabilnej úrovni. Podtatranská poľnohospodárska spoločnosť (PPS) Bobrovec dokonca zaznamenala mierny nárast produkcie i výnosov z predaja.

slovakia

left justify in out

Teplota ovzdušia i množstvo vlahy výrazne ovplyvňujú tvorbu mlieka, čo má priamy dosah na nosný výrobný program, ktorým je výroba bryndze a čerstvého ovčieho syra. "Tohtoročnú sezónu hodnotíme pozitívne. Bolo primerané množstvo dažďa, pasienky neboli vyschnuté," povedal pre TASR konateľ PPS Bobrovec Milan Gajan. Naopak, negatívny vplyv na produkciu mlieka mala podľa neho včasná Veľká noc. "Ovce sme začali dojiť skôr, ešte v maštaliach, teda sezóna sa skončí o niečo skorej," doplnil.

 

Na Liptove vzrástol v priebehu letných mesiacov počet turistov, čo sa prejavilo aj z hľadiska dobrého predaja. "Vracia sa veľa českých a poľských turistov, pribudli aj Maďari. Zahraničná klientela má najväčší dopyt po bryndzi, údených a parených syroch," vymenoval Gajan s tým, že záujem domácich zákazníkov je stabilný. Okrem bryndze kupujú aj čerstvý ovčí syr.

 

S množstvom vyprodukovaného ovčieho mlieka v letnej sezóne je spokojné aj Svojpomocné poľnohospodárske družstvo podielnikov v Liptovskej Lúžnej. "Sezóna je dobrá, počasie nám prialo. Záujem o naše výrobky je tiež veľký, avšak máme málo pracovníkov. Mladých ľudí toto povolanie neláka, držia to len tí starší. Neviem, či sa to niekedy zmení. Je to v súčasnosti veľký problém," skonštatoval predseda družstva Štefan Črep.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies